Ako ste ljubitelj noćnog provoda i alkoholnih pića, verovatno ste već isprobali sve moguće "lekove" za mamurluk
Međutim, prema istraživanjima, pravi lek bi mogao biti u vašem frižideru ili na kuhinjskom stolu, a to je - voće.
Nutricionista, dr Ronda Patrik je citirala studije koje pokazuju da fruktoza, šećer prirodno prisutan u voću, može skoro prepoloviti vreme potrebno telu da se oslobodi alkohola, piše Dejli mejl.
U svom nedavnom podcastu, ona je istakla da jedenje voća kao što su grožđe, lubenica i banane pre konzumiranja alkohola, može smanjiti nivo alkohola u krvi i pomoći u ublažavanju mamurluka sledećeg dana. U teoriji, jedenje voća narednog jutramože ubrzati proces oporavka pomažući da se nadoknadi so i rehidrira telo. Ali dr Patrik upozorava da voćni sok nije tako dobar kao sveže voće.
Kada se voće iscedi, oslobađaju se šećeri koji se brzo apsorbuju u krvotok, što dovodi do porasta i pada nivoa šećera u krvi. S druge strane, šećeri u celom voću se apsorbuju sporije, održavajući nivo šećera stabilnijim.
Prema istraživanjima, potrošnja grama fruktoze po kilogramu telesne težine smanjuje vreme pijanstva za oko 31%. Na primer, čovek težak 79 kg treba da konzumira istu količinu fruktoze, što je otprilike ekvivalent pet do šest jabuka. Voće takođe povećava vreme potrebno telu da preradi i eliminiše alkohol za skoro 45 odsto, prema izveštaju iz 2009. godine. Bobičasto voće i citrusi takođe sadrže antioksidante koji pomažu u radu jetre.
"Da li ja sugerišem da je fruktoza lek za mamurluk? Ne. Ali ovo je zanimljiv mehanizam kojim hrana, posebno voće, može da smanji neke od štetnih efekata alkohola. Važno je napomenuti da fruktoza iz celog voća, pored prednosti vlakana i mikronutrijenata, veoma se razlikuje od visoko rafinisane fruktoze iz voćnih sokova", rekla je dr Patrik.
U studiji koju je citirala, istraživači su testirali efekat fruktoze na eliminaciju alkohola kod 45 zdravih muškaraca starosti od 25 do 35 godina. Svi učesnici su umereno pili alkohol, a za svaki gram alkohola po kilogramu telesne težine dobijali su i jedan gram fruktoze, ali ne u obliku celog voća.
Fruktoza je smanjila vreme pijanstva za oko 30,7 odsto i ubrzala eliminaciju alkohola iz krvotoka za oko 44,7 odsto. Alkohol je toksin koji utiče na delove mozga odgovorne za donošenje odluka, prosuđivanje i koordinaciju. Tokom metabolizma alkohola, telo proizvodi acetaldehid, koji izaziva upalu, dehidraciju i oksidativni stres, što dovodi do simptoma mamurluka kao što su glavobolja, mučnina i umor.
"Konzumiranje nekog voća uz obrok pre pića može pomoći u smanjenju negativnih efekata alkohola, kao i mešanje alkohola sa voćnim sokom koji takođe sadrži fruktozu", rekla je nutricionistkinja koja je ipak upozorila na izbor voćnih koktela:
"Ova poboljšana sposobnost metabolizma alkohola može imati svoju cenu. Zajednička konzumacija alkohola i fruktoze može da pogorša nivo šećera i triglicerida u krvi u poređenju sa odvojenom konzumacijom alkohola ili fruktoze", prenosi Večernji.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.