Istraživanja navode da konzumiranje soka od cvekle može dai ma zdravstvene pogodnosti
Cvekla je lekovita biljka poznata 2.000 godina i deluje kao antianemik, antibakterik, antikarcinom, antioksidant, detoksikant.
Sok od cvekle je postao jedan od omiljenih prirodnih lekova za imunitet širom sveta poslednjih godina. Još u ranoj medicini leči anemiju, mada ima lekovito dejstvo i na niz drugih oboljenja.
Dokazano je da ljudi koji konzumiraju 8 grama soka od cvekle, smanjuju svakodnevni sistolni, ali i diastolni krvni pritisak. Tome doprinosi, niglatite, jedinjenje u soku od cvekle, koje se pretvara u azotnu kiselinu u krvi, te pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova.
Rezultati jednog istraživanja iz 2012. godine su pokazali da pijenje soka od cvekle povećava nivo plazma nitrata i fizičke rezultate.
Rezultati istraživanja iz 2015. godine pokazuju da su ljudi sa srčanom manom imali 13 odsto povećanja mišićne snage nakon konzumiranja soka od cvekle.
Smatra se da nitrati mogu da pomognu povećanju dootoka krvi u mozak kod odraslih i usporavanju kognitivnih funkcija.
Sveži sok od cvekle ima nizak sadržaj kalorija i skoro nema masti. Stoga je hranljiv napitak koji daje energiju.
Cvekla dobija boju od betaina, koji su vodorastvorljivi antiksidansi. Prema istraživanju iz 2014. godine, betaini imaju hemojsko-preventivne sposobnosti protiv nekih ćelija raka. Smatra se da mogu da otkriju i unište nestabilne ćelije u telu.
Kalijum je mineral elektrolit koji pomaže nervima i mišićima da pravilno funkcionišu. Ako je nivo kalijuma previše nizak, dolazi do umora, slabosti i grčeva mišića. Mnogo nizak nivo kalijuma može da dovede do srčanih aritmija koje su opasne po život.
Telo ne može da funkcioniše pravilno bez osnovnih minerala. Neki minerali poboljšavaju imunitet, dok su drugi odlični za zdrave zube i kosti. Osim kalijuma, sok od cvekle je bogat i kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, natrijumom, cinkom, bakrom i selenom.
Vitamin C je antioksidans koji pomaže stimulisanju imuniteta i sprečava ćelije od oštećenja i slobodnih radikala. Pomaže u proizvodnji kolagena, pomaže kod zarastanja rana i odličan protiv anemije.
Cvekla sadrži betain sastojak koji pomaže sprečavanju ili smanjenju depozita u jetri. Betain može da pomogne da sačuvate jetru od toksina.
Folna kiselina je vitamin iz grupe B, koji pomaže u sprečavanju oštećenja u nervnoj cevi kao što su spin bifida i anencefalija. Smanjuje rizik od preranog porođaja.
Istraživanja iz 2011. godine na miševima su pokazala da ekstrakt cvekle smanjuje loš holesterol i trigliceride, a povećava dobar holesterol. Takođe, smanjuje oksidativni stres na jetri.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.