Ekstremna veganska ishrana može biti jako loša, a evo i zašto

Ako planirate da sledite sirovu vegansku ishranu, važno je da pažljivo planirate kako biste bili sigurni da dobijate hranljive sastojke koji su vam potrebni za optimalno zdravlje

19.12.2022. 15:30
  • Podeli:
povrce-pixabay.jpg

Veganska ishrana postaje sve popularnija tokom godina, posebno među ljudima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje.

Zaista, sve veći broj dokaza pokazuje da ishrana zasnovana na biljkama (uključujući vegansku ishranu) može imati mnoge zdravstvene koristi i povezana je sa manjim rizikom od srčanih bolesti pored smanjene telesne težine i nivoa holesterola.

Međutim, neki ljudi uzimaju vegansku ishranu do krajnosti, birajući da jedu samo sirovu biljnu hranu koja se može konzumirati bez kuvanja. Neke takođe isključuju hranu koja je izmenjena iz svog prirodnog oblika ili prerađena (kao što je zobeno ili bademovo mleko).

Zagovornici ove dijete tvrde da kuvanjem sastojci gube neke od svojih važnih hranljivih materija i enzima. Jedući sirovu biljnu hranu, oni veruju da će dijeta poboljšati nivo energije, sprečiti (pa čak i preokrenuti) bolesti i poboljšati opšte zdravlje.

Ali istraživanja sugerišu da sirova veganska ishrana, ako se praktikuje tokom dužeg vremenskog perioda, može prouzrokovati više štete nego koristi. Evo zašto:

Možda ćete propustiti važne hranjive stvari

Istraživanja pokazuju da neka sirova hrana može biti zdravija od kuvane. Na primer, kuvanjem prokulice i crvenog kupusa gube čak 22 odsto sadržaja tiamina. Ovo je oblik vitamina B1 koji održava nervni sistem zdravim, piše Science alert.

Iako neko povrće može izgubiti hranljive materije tokom kuvanja, drugo ima veći sadržaj hranljivih materija kada se kuva.

To je zato što su neki hranljivi sastojci vezani unutar zidova biljnih ćelija. Kuvanje razbija ćelijske zidove, omogućavajući hranljivim materijama da se oslobode i lakše apsorbuju u telu.

Na primer, kada se spanać kuva, telu postaje lakše da apsorbuje kalcijum koji sadrži. Istraživanje je takođe otkrilo da dok kuvanje paradajza smanjuje sadržaj vitamina C za 28 procenata, ono povećava sadržaj likopena za više od 50 procenata.

Likopen je povezan sa manjim rizikom od brojnih hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i bolesti srca.

Špargle, pečurke, šargarepa, brokoli, kelj i karfiol su drugi primeri povrća koje je hranljivije kada se kuva.

Kuvano povrće takođe može da obezbedi telu više antioksidanata. To su molekuli koji se mogu boriti protiv vrste štetnih molekula poznatih kao slobodni radikali, koji mogu oštetiti ćelije i na kraju dovesti do bolesti.

Neko povrće (uključujući špargle, pečurke, spanać, paradajz i brokoli) sadrži veći nivo antioksidansa beta-karotena (koji telo pretvara u vitamin A), luteina i likopena kada je kuvano nego sirovo.

Verovatni su nedostaci vitamina i minerala

Sirovoj veganskoj ishrani verovatno nedostaju mnogi važni vitamini i minerali, naime vitamini B12 i D, selen, cink, gvožđe i dve vrste omega-3 masnih kiselina. To je zato što mnoge namirnice koje sadrže visoke nivoe ovih vitamina i minerala potiču iz životinjskih izvora, kao što su meso i jaja. Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u strukturi, razvoju i proizvodnji moždanih i nervnih ćelija, istovremeno podržavajući zdrav imuni sistem.

Nivo vitamina B12 je od posebnog značaja. Studija ljudi koji su sledili strogu ishranu sirovom hranom pokazala je da 38 odsto učesnika ima nedostatak vitamina B12.

Ovo je zabrinjavajuće, posebno jer je nedostatak vitamina B12 povezan sa brojnim problemima, uključujući žuticu, čireve u ustima, probleme sa vidom, depresiju i druge promene raspoloženja.

Ista studija je takođe otkrila da stroga, sirova veganska ishrana povećava nivoe homocisteina (aminokiseline koja se razlaže vitaminom B12) zbog nedostatka B12. Ovo je zabrinjavajuće jer povišeni nivoi homocisteina mogu potencijalno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Može dovesti do izostanka menstruacije

Ako nije pravilno isplanirana, sirova veganska ishrana može dovesti do nenamernog gubitka težine ako ne unosite količinu kalorija koja je potrebna vašem telu da funkcioniše. Ovo je posebno zabrinjavajuće za mlade žene.

Istraživači su otkrili da je 30 procenata žena mlađih od 45 godina koje su jele sirovu hranu duže od tri godine imalo delimičnu do potpunu amenoreju (odsustvo menstruacije). Ovo je verovatno zbog gubitka težine izazvanog sirovom veganskom ishranom.

Amenoreja može izazvati brojne probleme, uključujući neplodnost, kao i smanjenu mineralnu gustinu kostiju i osteoporozu. Druge studije su takođe pokazale da su mlade žene koje su unosile 22-42 procenta manje kalorija nego što je potrebno bile izložene većem riziku od potisnute reproduktivne funkcije.

Dok praktikovanje biljne ishrane može imati mnoge zdravstvene koristi, sirova veganska ishrana može potencijalno da odvede stvari malo predaleko i može dovesti do još većih rizika ako se ne prati pažljivo.

Ako planirate da sledite sirovu vegansku ishranu, važno je da pažljivo planirate kako biste bili sigurni da dobijate sve hranljive sastojke koji su vam potrebni za optimalno zdravlje, u pravim količinama. Takođe ne bih preporučio da ga pratite duže vreme zbog mnogih rizika koje može imati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()