Hrana koja uzrokuje insulinsku rezistenciju: Mnogi preteruju u konzumiranju ovih namirnica

Hrana koju jedemo ima značajan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše telo podnosi šećer

29.05.2024. 11:15
  • Podeli:
krofna, krofne, čokolada, slatkiši, poslastica, tuga, tužna nesrećna žena devojka - shutterstock-660c08490f5fc.webp Foto: Shutterstock

Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do insulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.

Razumevanje koja hrana pridonosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu telesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.

Zato su nutricionista Lisa Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja.

Krofne

Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na insulin dok se telo bori da učinkovito upravlja glukozom.

Foto: Pixabay

"Krofne se obično rade od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina kako bi se regulisalo nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i može da dovede do insulinske rezistencije", kaže Ričards za SheFinds.

Prženi krompirići

Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u nivoa šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.

Foto: Pixabay

Razne bombone

Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču telo da oslobađa velike količine insulina kako bi kontrolisalo niivo šećera u krvi. Gervacio upozorava:

"Konzumacija prekomerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do insulinske rezistencije."

Foto: Pixabay

Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Gervacio.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()