Reč je o organu koji je odgovoran za više od 500 vitalnih funkcija našeg organizma
U svetu u kom se približno 38 odsto stanovništva bori s masnom jetrom, briga o tom vitalnom organu ključna je za opšte zdravlje.
Jetra, višenamensko čudo, bavi se detoksikacijom, metabolizmom i bezbrojnim drugim funkcijama. Vaša jetra, odgovorna za više od 500 vitalnih funkcija, zaslužuje nutritivni podsticaj.
Jedan od ključnih načina da podržite njeno zdravlje je ishrana bogata hranjivim materijama, prenosi timesofindia.com.
Ovih osam supernamirnica mogu učiniti čuda za vašu jetru i obezbediti njeno najbolje funkcionisanje.
Uđite u svet kurkume, gde kurkumin, aktivni sastojak, zauzima centralno mesto. Kurkumin, dobro poznat po svojoj živopisnoj nijansi i snažnim terapeutskim učincima, poseduje jaka protivupalna i antioksidativna svojstva. Prema studijama, kurkuma može značajno poboljšati zdravlje jetre smanjujući upalu i sprečavajući potencijalnu štetu. Bez obzira koristite li ga u hrani ili tražite dodatke ishrani, uključivanjem ovog zlatnog začina može napraviti veliku razliku u zdravlju vaše jetre.
Zeleni čaj je bogat antioksidansima, a snažna je podrška jetri zbog visokog sadržaja katehina. Sprečavanjem oksidativnog stresa i upale, ovi antioksidansi povezani su s boljim radom jetre. Zeleni čaj izvrstan je dodatak svakoj ishrani za jetru jer smanjuje rizik od bolesti jetre i može se piti redovno, što ga čini umirujućim ritualom.
S grejpom koji prednjači, agrumi mogu okrepiti vašu ishranu svojom pikantnom dobrotom. Agrumi ili citrusi podstiču jetru da razgradi štetne materije u one koje voda može da apsorbuje. Citrusno voće, koje je bogato antioksidansima poput naringina i naringenina, postaje snažan štit protiv potencijalnog oštećenja jetre smanjujući upalu.
Prihvatite brokoli i kupus – prvake iz grupe kupusnjača – kao saveznike u svojoj borbi za zdraviju jetru. Ovo povrće, koje je bogato glukozinolatima, stimuliše enzime koji pomažu u detoksikaciji jetre. Spojevi u ovom povrću pomažu vašem telu da se reši toksina, pomažući jetri u obavljanju njene osnovne funkcije.
Otkrijte prednosti omega-3 masnih kiselina i uživajte u dobroti masne ribe. Ove vitalne masnoće ne samo da vašim obrocima daju ukusan štih, već su i ključne za smanjenje nivoa masti u jetri. Zbog svojih dobro poznatih protivupalnih svojstava, omega-3 masne kiseline ne samo da utiču na celokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema, već takođe obezbeđuje zdravu jetru.
Bogata nitratima, cvekla poboljšava cirkulaciju krvi. Osim toga, betain, materija koja se nalazi u cvekli, podupire prirodni proces detoksikacije jetre. Cvekla je ukusan i hranjiv način za promovisanje zdravlja vaše jetre, bilo da se dodaje salatama, smutijima ili se jede samo kao ukusan prilog.
Dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje, poznato i kao tekuće zlato, svom kuvanju kako biste poboljšali vaše zdravlje. Vaša je jetra zaštićena od upale i oksidativnog stresa ovom obilnom opskrbom antioksidansima i zdravim mastima. Jednostavan, ali efikasan način za održavanje zdrave jetre i opšte dobrobiti je zamena manje zdravih ulja za kuvanje maslinovim uljem.
Orasi, koji su bogati antioksidansima, aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama, bitni su za smanjenje upale i potpomažu funkcije detoksikacije jetre. Konzumiranje šake oraha svaki dan je ukusna i zdrava opcija za zdravlje jetre.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.