Stručnjaci su otkrili koje to namirnice treba da izbegavamo za doručak koje imaju štetno dejstvo, posebno kada je reč o insulinskoj rezistenciji i zdravlju creva.
Neke namirnice koje jedemo za doručak mogu da imaju štetno dejstvo na naše zdravlje, posebno kada je reč o insulinskoj rezistenciji i zdravlju creva. Doručak koji je često bogat rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima, može da dovede do neravnoteže u nivou šećera u krvi i upala u telu.
Razumevanje načina na koji ovi ovi obroci utiču na naše zdravlje ključno je za donošenje zdravih odluka koje utiču na naše celokupno zdravlje. Stoga su dijetolozi, Mišel Sari i Dana Elis Hunes, kao i fitnes trener, Šana Abraham otkrile neke od najgorih opcija za doručak koje loše utiču na zdravlje creva i mogu da uzrokuju insulinsku rezistenciju.
Mnogi pekarski proizvodi, poput peciva, mafina i slatkog hleba, obično imaju visok nivo dodanih šećera. Takođe, imaju nizak nivo esencijalnih nutrijenata poput vitamina, minerala i antioksidansa. Konzumacija doručka u kojem nema dovoljno hranjivih materija može da dovedeo do neravnoteže u zdravlju creva.
"Peciva su krcata masnoćama i šećerom, a nijedan od njih nije koristan za vaše zdravlje. Umesto da svratite u kafić na pecivo, pobrinite se da ujutro imate nešto pripremljeno za sebe. Napravite tost i na njega stavite sav prirodni maslac od kikirikija i banane", rekla je dijetolog za SheFinds.
Prerađeno meso za doručak često sadrži aditive, kao što su nitrati, nitriti, konzervansi i veštačke arome. Ovi dodaci mogu da poremete ravnotežu crevnih bakterija i doprinesu upalama u probavnom sistemu, što sa vremenom može da dovede do zdravstvenih problema creva.
"Sva prerađena mesa povezana su sa povećanim rizikom od raka debelog creva i drugih karcinoma, uključujući rak želuca", objašnjava Hunes.
Prerađeno meso uključuje mesne poslastice, salame, slaninu i gotovo sve što sadrži nitrate ili je dimljeno. "Jedna od najboljih stvari koje možemo da učinimo za naše zdravlje je da izbegavamo visoko prerađenu hranu", predlaže Hunes.
Belom hlebu i raznim pecivima nedostaje sadržaj vlakana koji se nalazi u svežim žitaricama. Vlakna igraju ključnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi i podstiču osećaj sitosti. Nedostatak vlakana u belom hlebu i pecivima može da dovede do neravnoteže u zdravlju creva i doprinese otpornosti na insulin.
"Rafinisani ugljeni hidrati, poput belog hleba i peciva, nemaju vlakna i mogu da dovedu do brzih skokova i padova šećera u krvi. Odabir brašna od žitarica ili alternativnog brašna može da osigura održivu energiju i pomogne u mršavljenju", zaključuje Abraham.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.