Kad napunite 60 godina više nije svejedno šta doručkujete: Obratite pažnju na ishranu

Zdravlje se može popraviti u bilo kom životnom dobu ukoliko izbacite "loše navike"

01.11.2025. 00:49
  • Podeli:
jak doručak jaje na oko kobasice shutterstock-685a544d98b58.webp Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi nakon šezdesete misle da je kasno menjati navike koje imaju decenijama, pa čak i one loše, poput svakodnevnog ispijanja gaziranih pića ili dodavanja soli u gotovo svako jelo.

Ipak, naučna istraživanja pokazuju da se zdravlje može poboljšati u bilo kom životnom dobu. Na primer, početak redovnog vežbanja posle 60. godine donosi koristi za mozak, srce i ceo organizam, prenosi Index.

Posebno je važno obratiti pažnju na zdravlje srca, jer je prosečna starost za prvi srčani udar 65 godina kod muškaraca i 72 kod žena. Lekari ističu da upravo svakodnevne navike mogu napraviti veliku razliku – pa čak i ono što jedemo za doručak.

Zbog toga su kardiolozi upozorili na popularne opcije za doručak koje svakodnevno opterećuju srce: kobasice i slaninu. Prema njihovim rečima, redovno konzumiranje ovih prerađenih mesnih proizvoda ima negativan efekat i kratkoročno i dugoročno.

Ključ je u ravnoteži...

"Na kratak rok, redovno jedenje kobasica ili slanine može povisiti krvni pritisak i holesterol zbog visokog sadržaja natrijuma i zasićenih masti", objašnjava dr Lars Sondergard za Parade. 

Dodaje da se time povećava pritisak na srce i krvne sudove, što otvara put problemima poput povišenog pritiska i loših vrednosti holesterola – često bez ikakvih simptoma.

Kardiološkinja dr Estel Džin naglašava da takav doručak može izazvati upale u telu i podstaći gojenje, a istovremeno uskraćuje unos važnih hranljivih materija iz drugih, zdravijih namirnica. Dugoročno, upozorava kardiološkinja dr Dženifer Vong, rizici postaju ozbiljniji i uključuju srčani i moždani udar, otkazivanje bubrega i demenciju.

Kardiolozi savetuju da se konzumacija prerađenog mesa svede na minimum, ali upozoravaju i na druge manje poželjne doručke poput peciva, mafina i krofni, koji su bogati zasićenim mastima i šećerima. Umesto toga preporučuju namirnice kao što su grčki jogurt, belanca, sveži sir, dimljeni losos, tofu i puter od orašastih plodova.

"Ključ je u ravnoteži. Birati proteine koji pogoduju srcu i kombinovati ih s voćem, povrćem i integralnim žitaricama može doprineti zdravijem načinu života“, zaključuje dr Sondergard.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()