Origano je nezaobilazan začin u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji
Foto: PixabayAromatičan i prepoznatljiv po svom zemljanom mirisu, origano nije samo nezaobilazan začin mediteranske i bliskoistočne kuhinje, već i moćan prirodni lek. Bilo da ga koristimo svežeg, osušenog ili kao eterično ulje, njegova blagotvorna svojstva odavno su poznata.
Dodaje se mesu, ribi, povrću, sosevima, čorbama i, naravno, nezaobilazan je u pripremi pice i testenine.
Ali origano je mnogo više od začina – koristi se vekovima za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba, od prehlade i kašlja do problema sa varenjem i kožom.
Origano je začin pun antioksidanasa koji usporavaju starenje i štite naše ćelije od oksidativnog stresa.
Zahvaljujući spojevima kao što su karvakrol i timol, origano štiti zdravlje kože, očiju, srca i mozga – i pomaže vam da se osećate mlađe i snažnije.

Eterično ulje origana pokazalo je neverovatnu antibakterijsku moć.
Naučne studije su potvrdile da uspešno deluje protiv različitih sojeva bakterija, uključujući Ešerihiju koli, koja često izaziva trovanje hranom. Čak i suvi origano sadrži korisne supstance koje jačaju naš imunitet i štite digestivni trakt.
I svež i sušen origano ima antiinflamatorna svojstva. Posebno je efikasno njegovo ulje koje pomaže kod hroničnih upala povezanih sa stanjima poput artritisa, alergija, pa čak i Alchajmerove bolesti.
Lokalna primena ekstrakta može da pomogne kod akni, psorijaze, ujeda insekata i bolova u mišićima.
Origano olakšava varenje tako što opušta mišiće digestivnog sistema i vraća balans između dobrih i loših bakterija u crevima.
Pomaže i kod refluksa, žgaravice i iritacija želuca. Istraživanja su pokazala da biljni antimikrobici poput origana mogu biti jednako efikasni kao antibiotici u borbi protiv SIBO-a (malapsorpcije u tankom crevu).
Istraživanja potvrđuju da eterično ulje origana može usporiti širenje virusa i ojačati otpornost organizma, naročito u sezoni prehlada i gripa.

Origano može da smanji nivo lošeg holesterola (LDL), što dugoročno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, srčanog i moždanog udara.
Karvakrol, njegov ključni sastojak, štiti krvne sudove i podstiče bolju cirkulaciju.
Origano je mala zelena biljka sa velikom snagom. I ne zaboravite, nije samo omiljeni začin, već i ozbiljan čuvar zdravlja – zato mu uvek napravite mesto u svom tanjiru (i u svojoj apoteci iz prirode).
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







