Kardiolozi otkrivaju i objašnjavaju šta bi trebalo da jedemo da bi naše srce bilo zdravo
Foto: PixabayIako zdravlje našeg srca zavisi od mnogo različitih faktora kao što su telesna aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola, izloženost stresu i genetika, veliki uticaj takođe ima i naša ishrana, tvrde kardiolozi.
Kako donosi Eat This, postoji hrana koja je dobra za naše srce i koja pospešuje njegov rad, dok, sa druge strane, postoje i one namirnice koje bi prema mišljenju stručnjaka trebalo da izbegavamo.
Voće i povrće su namirnice su koje, kako objašnjavaju kardiolozi, dokazano pospešuju zdravlje našeg srca i smanjuju rizik od mnogih bolesti.
"Ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti obezbeđujući esencijalne hranjive materije poput vitamina, minerala i antioksidansa", objašnjava kardiolog Kaustub Dabhadkar.
"Mnogo voća i povrća sadrži visok nivo vitamina C i E, za koje je poznato da imaju antioksidativna svojstva. Osim toga, voće i povrće je bogato je kalijumom koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Iako voće sadrži velike količine šećera, vlakna u njemu usporavaju stopu apsorpcije šećera, što vam pomaže da izbegnete visok nivo šećera."
Takođe, studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine je otkrila da je kod ljudi koji su jeli hranu bogatu povrćem i voćem pronađeno manje biomarkera povezanih sa srčanim bolestima ili nekim drugim zdravstvenim problemima koji utiču na zdravlje srca.
Ishrana integralnim žitarica, umesto prerađenih, veliki je korak u brizi za zdravlje vašeg srca, tvrdi kardiolog. Glavna razlika između integralnih i rafiniranih žitarica je u tome što integralne žitarice sadrže velike količine vlakana i drugih hranjivih materija, dok prerađene žitarice, kao što su testenine od belog brašna i beli hleb, sadrže najvećim dilom ugljene hidrate, ali i šećere.
"integralne žitarice su izvanredan izvor vlakana koja mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti, a sadrže i važne vitamine B i E, magnezijum i selen", tvrdi Dabhadkar.
Klinika Mejo takođe navodi da integralne žitarice mogu pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, što je direktno povezano sa zdravljem vašeg srca, prenosi Index.hr.
"Ribe, kao što su losos, tuna i sardine, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižavaju trigliceride, smanjuju upale i krvni pritisak", kaže Dabhadkar:
"Konzumiranje ribe barem dva puta nedeljno može da vam pomogne da zadovoljite preporučeni unos tih esencijalnih masnih kiselina."
Postoji i hrana koju je tvrdi kardiolog, najbolje izbegavati ili u potpunosti eliminisati. To su zasićene i trans masti.
"Zasićene i trans masti mogu da povise nivo LDL (lošeg) holesterola i povećaju rizik od srčanih bolesti", upozorava Dabhadkar.
"Ograničavanjem unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima i izbegavanjem trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani možete sniziti nivo holesterola i smanjiti rizik od srčanih oboljenja."
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







