Konzumiranje ovog pića povećava rizik od kancera usne duplje i do pet puta

I dok genetika ima svoju ulogu, stručnjaci naglašavaju da način ishrane i stil života mogu znatno uticati na rizik od dobijanja kancera usne duplje

24.07.2025. 09:36
  • Podeli:
shutterstock_ bolnica pandemija epidemija doktor bolest lekar-67cef86f7619f.webp Foto: Shutterstock

Rak usne duplje nije često u centru pažnje, ali je ipak među 20 najčešćih vrsta kancera na svetu.

Kod muškaraca se nalazi na 12. mestu, dok je kod žena na 18. poziciji, prema podacima Svetskog fonda za istraživanje raka. Ova bolest može zahvatiti jezik, desni i unutrašnjost usne, a u nekim slučajevima širi se i na zadnji deo grla.

I dok genetika ima svoju ulogu, stručnjaci naglašavaju da način ishrane i stil života mogu znatno uticati na rizik od dobijanja kancera usne duplje.

Jedna svakodnevna navika, koju mnogi doživljavaju kao deo opuštanja ili društvenih trenutaka, zapravo može biti ozbiljna pretnja – a to je konzumacija alkohola.

"Kada unesemo alkohol, u organizmu se razgrađuje u acetaldehid – toksično jedinjenje koje može oštetiti DNK i time povećati rizik od raka", objašnjava dijetetičarka i nutricionistkinja specijalizovana za onkološku ishranu Kerol Salivan za EatingWell. 

Osim toga, alkohol omogućava štetnim supstancama da lakše prodru u ćelije usne duplje i grla.

Dodaje da je alkohol svrstan među kancerogene materije prve kategorije. Može narušiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama u ustima i crevima, izazvati zapaljenja i oslabiti imuni sistem – što sve zajedno stvara pogodno tlo za razvoj raka.

Ni "umerena" količina nije bezopasna

Salivan ističe da čak i umereno konzumiranje alkohola može skoro udvostručiti rizik od pojave raka usne duplje. Takođe, alkohol ometa apsorpciju važnih hranljivih materija poput folne kiseline, vitamina A, C i E – koji su ključni za obnavljanje ćelija i zaštitu od slobodnih radikala.

"Redovno konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljan manjak esencijalnih vitamina i minerala. Alkohol ne pruža skoro nikakvu nutritivnu vrednost, ali zato ozbiljno remeti prirodne odbrambene mehanizme organizma", naglašava ona.

Stomatolog Čed Librati savetuje da, radi prevencije, treba voditi računa o ishrani bogatoj voćem i povrćem, izbegavati duvan, redovno posećivati zubara i koristiti zaštitu za usne tokom sunčanih dana.

"Čak i umereno pijenje može duplirati rizik, dok kod onih koji često piju, taj rizik može biti i pet puta veći", upozorava dr Librati.

Salivan dodaje da je mnogima više stalo do rituala ispijanja pića nego do samog alkohola, pa predlaže prelazak na bezalkoholne alternative – kojih je danas sve više i koje mogu pomoći da se zdravlje sačuva bez odricanja od društvenih navika.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()