Ruski nutricionista i trener Georgij Surenjan razrešava dilemu da li su semenke bundeve zaista toliko zdrave
Seme bundeve je odličan izvor vitamina, minerala i zdravih masti. Ovo seme se može konzumirati u bilo kom obliku: sirovo, prženo, soljeno i ne.
Imaju orašasti ukus i koriste se u raznim jelima, uključujući salate, supe i peciva.
- Kalorije: 559
- Masti: 49,05 g
- Proteini: 30,23 g
- Ugljeni hidrati: 10,71 g
- Vlakna: 6 g
- Šećer: 1,4 g
- Kalcijum: 46 mg
- Gvožđe: 8,82 mg
- Magnezijum: 592 mg
- Fosfor: 1233 mg
- Kalijum: 809 mg
- Natrijum: 7 mg
- Cink: 7,64 mg
- Vitamin A: 16 mcg
- Vitamin B1 (tiamin): 0,179 mg
- Vitamin B2 (riboflavin): 0,153 mg
- Vitamin B3 (Niacin): 4,987 mg
- Vitamin B5 (pantotenska kiselina): 0,750 mg
- Vitamin B6: 0,143 mg
- Vitamin E: 2,18 mg
- Vitamin K: 7,5 mcg
"Seme bundeve je bogato proteinima i zdravim mastima koje vam pomažu da ostanete siti i puni energije. Savršeni su za brzu užinu tokom dana. Takođe, ove semenke pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, poboljšavaju osetljivost tela na insulin. To je zato što sadrže magnezijum, koji je neophodan za proizvodnju insulina i metabolizam glukoze", objašnjava ruski nutricionista i trener Georgij Surenjan.
Seme bundeve sadrži fitosterole, jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenju upale i štite od oksidativnog stresa.
Smatraju se izvorom cinka, koji igra važnu ulogu u podršci imuniteta. Cink pomaže telu da se bori protiv infekcija i virusa i može smanjiti trajanje i težinu prehlade i gripa.
Pored toga, cink je neophodan za zdravlje prostate, a kada se kombinuje sa fitosterolima, pomaže u smanjenju rizika od raka prostate.
Seme bundeve se smatra bezbednim za većinu ljudi kada se konzumira umereno. Neki ljudi mogu imati neželjene efekte kao što su uznemireni stomak, nadimanje i gasovi, posebno ako se konzumiraju velike količine.
Osim toga, semenke bundeve su bogate kalorijama i mastima i trebalo bi ih štedljivo konzumirati kao dodatak zdravoj ishrani.
Seme bundeve možete ispeći u rerni sa malo ulja i začina za hrskavu i ukusnu užinu. Dodajte sirovo seme u salate, supe ili jogurt, u omiljena peciva, palačinke, mafine ili hleb. Koristite semenke kao preliv za kašu ili granolu.
Seme se takođe može samleti u prah i dodati u smutije, sokove ili sosove.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.