Moćna namirnica kojom bi trebalo da započnete dan: Ima visoku nutritivnu vrednost

Cvekla je zahvaljujući brojnim istraživanjima dostigla status super namirnice, a njen najzdraviji oblik je - sok od cvekle, koji bi trebalo da se nađe i u vašoj ishrani

07.11.2023. 18:45
  • Podeli:
shutterstock_1402195946 cvekla sok od cvekle-654a728aa934c.webp Foto: shutterstock

Dokazano je da sok od cvekle ima visoku nutritivnu vrednost, podržava rad jetre, a dobar je i za mršavljenje. Ovaj sok ima malo kalorija i skoro da nema masnoće, pa nutricionisti smatraju da je odlična opcija za jutarnji smuti. Daće vam hranljive materije i energiju za početak dana.

Istraživači su otkrili da ljudi koji piju 250 mililitara soka od cvekle dnevno snižavaju sistolni i dijastolni krvni pritisak. Smatra se da su uzrok nitrati, jedinjenja u soku od cvekle koja se pretvaraju u azot oksid u krvi i pomažu u širenju i opuštanju krvnih sudova.

Kakav je ukus soka od cvekle?

Istina je - mnogi ljudi ne vole ili imaju odbojnost prema ukusu cvekle. Ali to ne znači da ovaj sok ne može postati jedno od vaših omiljenih pića. Ako niste ljubitelj, pokušajte da dodate nekoliko kriški jabuke, malo đumbira, citrusa ili šargarepe kako biste prekrili taj tipičan zemljani ukus cvekle.

Foto: Shutterstock

Recept za sok od cvekle

  • 2 male cvekle
  • 4 šargarepe
  • komadić đumbira
  • 1 pomorandža
  • 2 zelene jabuke

 

Cveklu operite, dobro očistite i isecite na komade. Stavite oljuštenu cveklu u sokovnik, zatim dodajte šargarepu, đumbir, pomorandžu, pa jabuku - tim redosledom. Dobijeni sok procedite. Možete dodati i cimet ako želite.

Izaberite cveklu koja je lepa i čvrsta da biste obezbedili svežinu. Zelena jabuka ovom soku uvek daje lep ukus, a ima niži glikemijski indeks od drugih vrsta jabuka. 

Cvekla sadrži dosta šećera, a niskokalorična je (45 kcal na 100 g korena). Šećer iz cvekle organizam veoma lako apsorbuje i od njega dobija snagu i energiju. Osobe koje se pridržavaju redukovanog režima ishrane mogu bez bojazni da je konzumiraju sirovu. Snabdeće ih neophodnom energijom, a visoka koncentracija vlakana koju poseduje pospešiće pražnjenje creva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()