Nutricionista otkriva koliko su jabuke zdrave za kosti, srce, mozak, holesterol i mnoge druge stvari
Sigurno ste i vi bezbroj puta čuli onu izreku "jabuka na dan i ne treba ti doktor". Zapravo, ovo nije tek tako smišljeno. Benefiti jabuka su mnogobrojni, a zaista je velika prednost što se mogu naći u svakoj prehrambenoj prodavnici i na pijacama.
Koliko su važne za naše zdravlje, objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić.
Regulišu šećer u krvi - fruktoza, polifenoli i dijetetska vlakna koji se nalaze u jabukama poboljšavaju metaboličku ravnotežu i usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok.
Regulišu pojavu zatvora i proliva - jabuke sadrže pektin, koji pomaže u oba slučaja. Kod zatvora sveža jabuka pomaže, a kod proliva kao kompot.
Štite kosti - flavonoid florizin koji se nalazi u koži jabuke, pomaže u prevenciji gubitka koštane mase, koja se povezuje sa menopauzom. Florizin se bori protiv upala i proizvodnje slobodnih radikala, koji dovode do gubitka koštane mase.
Smanjuju holesterol - pektin i polifenoli (antioksidansi) smanjuju nivo LDL (loš holesterol). Polifenoli sprečavaju oksidaciju ćelija te tako čuvaju srčane mišiće i krvne sudove.
Zelena jabuka je korisna za kosti i zube, pomaže pri regulaciji probave.
Crvena jabuka je dobra za srce i mentalne funkcije (fosfor hrani moždane ćelije), održava urinarni trakt zdravim.
Žuta jabuka pomaže smanjenju apsorpcije "viška" masnoće iz ishrane.
Zlatni delišes - daje omamljujući miris tokom pečenja.
Crveni delišes - savršen izbor za užinu.
Greni smit - zelena jabuka hrskavog, kiselog i osvežavajućeg ukusa.
Gala - bogata je dijetetskim vlaknima, svetlo crvene do žute boje.
Jonatan - kiselkasto osvežavajućeg ukusa, dobar izbor za užinu, ali i za pripremu u raznim receptima.
U jednoj jabuci srednje veličine, nalazi se tek oko 95 kalorija, a ta jedna jabuka dovoljna je da predstavlja zdravu užinu. Ukoliko pojedemo samo jabuku, ona će se u našem želucu zadržati tek nešto duže od pola sata, zbog velike količine vode koja se brzo razloži.
Ukoliko jabuku iskombinujemo sa nekim izvorom ugljenih hidrata (kreker i sl.) ili zdravim mastima (šakom orašastih plodova ili kikiriki puterom), dobićemo izbalansiranu užinu, koja će glad "odložiti" i do dva sata - zaključuje Ivana.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.