Doručak je najvažniji obrok u danu, ali ga mnogi ljudi preskaču zbog užurbanog života
Endokrinolog dr. U objavi na Instagramu, Luiza Napiorkovska je objasnila zašto se preskakanje doručka šteti našem zdravlju.
"Nedostatak doručka dovodi do povećanja nivoa insulina i insulinske rezistencije, ali to izaziva nakupljanje masnog tkiva oko stomaka i stomačnu gojaznost. Takođe, visoke koncentracije insulina mogu negativno da utiču na koncentraciju i pažnju", navodi se u saopštenju lekara.
2015. godine časopis Diabetes Care objavio je studiju u kojoj je navedeno da su osobe sa dijabetesom tipa 2 u velikoj opasnosti ako preskaču doručak, jer su tada izložene riziku od velikog povećanja glukoze tokom dana.
Prof. Danijela Jakubović sa Univerziteta u Tel Avivu naglasila je za Life Line Screening zašto je preskakanje doručka i dalje opasno.
"Mogli smo da pretpostavimo da preskakanje doručka kod dijabetičara nije zdravo, ali nas je iznenadilo koliko se pogoršao metabolizam glukoze kod pacijenata samo zato što nisu jeli", rekla je Danijela, koja je dodala da kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 preskakanje doručka vodi do pogoršanja beta funkcija ćelija i povećanja nivoa glukoze u krvi.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.