Od nekih stvari je odustala pri "poš dijeti"
Viktorija Bekam je muzička zvezda devedesetih, priznata modna kreatorka i požrtvovana majka četvore dece, ali ne i dobra kuvarica. Tako bar tvrdi njena ćerka. Prošle godine Harper (13) je razotkrila nedostatak kulinarskih veština svoje majke: "Mama, ne možeš da napraviš čak ni musli...", rekla je simpatična devojčica u snimku na Instagramu.
I možda je baš to razlog zašto Viktorija Bekam poslednjih 25 godina večera jedno te isto.
"Od kad sam upoznao Viktoriju, ona za večeru jede samo grilovanu ribu i povrće na pari. Vrlo retko će odstupiti od te kombinacije", otkrio je Dejvid Bekam u podkastu River Cafe Table 4.
Osim što je nutritivno dosadno, konzumiranje iste hrane nije ni dobro ni preporučljivo, upozoravaju nutricionisti.
"Raznovrsna ishrana je od suštinskog značaja za mikrobiom creva, koji igra važnu ulogu u varenju i pomaže nam da apsorbujemo hranljive materije", objašnbjavaju stručnjaci.
Uz dnevnu dozu ribe i povrća na pari, Viktorija Bekam svakodnevno konzumira superhranu, vodi računa o termičkoj obradi i u širokom luku zaobilazi rafinisane šećere.
Pored toga, veoma je ponosna na svoju vojničku disciplinu i fitnes rutinu, pa kaže da je vežbanje u 5:30 ujutru, najmanje pet puta nedeljno, ono što je čini najsrećnijom.
Ne može se poreći da su neverovatna linija i blistava koža Viktorije Bekam san velikog broja žena širom sveta. U želji da otkrije koliko je režim ishrane zgodne dizajnerke, koja je u aprilu proslavila jubilarni 50. rođendan, zaista strog, Beograđanka Jelena je nedelju dana bila na Poš dijeti. U nastavku su njeni utisci...
Viktorija je svojevremeno sa svojih 33 miliona pratilaca na Instagramu podelila da svako jutro na prazan stomak uzima dve kašike jabukovog sirćeta. Potom sledi čaša tople vode sa limunom. Supruga Dejvida Bekama oslanja se na kiselost, a ne na kofein, koji joj pruža jutarnji podsticaj.
"Imala sam osećaj kao da me nešto peče u grlu, a o užasnom ukusu u ustima satima nakon što sam popila jabukovo sirće da i ne govorim", deli Jelena utiske, prenosi Blic žena.
"Pojedina istraživanja sugerišu da jabukovo sirće može da snizi skok šećera u krvi posle jela, što zauzvrat smanjuje apetit", objašnjava poznata nutricionistkinja i dodaje:
"Bila bih veoma oprezna prilikom konzumiranja jabukovog sirćeta bez da ga prethodno ne razblažim u vodi. Visok nivo kiselosti lako može da dovede do erodiranja zubne gleđi, kao i do mučnine, posebno ako se sirće svakodnevno pije".
Doručak je bio moj omiljeni obrok, ali...
Baš kao Kejt Midlton, i Viktorija Bekam dan započinje čudotvornim zelenim smutijem koji uključuje jabuke, kivi, spanać, limun, brokoli, čija semenke i kokosovu vodu.
"Veliki sam fan zelenog lisnatog povrća i citrusa, tako da sam baš uživala u smutiju princeze od Velsa", priča nam Jelena.
"Smuti me nije preterano zasitio, ali je bio iznenađujuće osvežavajuć zahvaljujući kokosovoj vodi koja mu je dala prirodno sladak ukus".
Ako zeleni napitak nije na meniju, Viktorija se odlučuje za avokado na prepečenom hlebu od celovitih žitarica i klica mahunarki.
"Moje prvo iskustvo sa hlebom bez brašna nije bilo naročito pozitivno. Nekako je suv i bez ukusa, čak i u kombinaciji sa avokadom", prenosi utiske Jelena.
Kad već govorimo o avokadu, dijeta Viktorije Bekam je prilično skupa. Ona je 2019. za Telegraf rekla da jede 3-4 avokada dnevno kako bi postigla blistav ten.
Ne samo da je konzumiranje tri avokada na dan preterano i teško za stomak, već je i skupo. Jedan plod u proseku košta 150 dinara, što će reći da bi na nedeljnom nivou samo za avokado trebalo izdvojiti 3.150 dinara.
Avokado je bogat mnogim hranljivim materijama, uključujući vlakna i folne kiseline, vitamine B6, C, E i K, kao i kalijum. Dobar je izvor masti, posebno monozasićenih, koje pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola i doprinose dobrom zdravlju kože.
"Konzumiranje 3-4 avokada dnevno može biti preterano, ponajviše zbog nivao masti", upozoravaju stručnjaci.
"Po preporuci nutricioniste odustala sam od avokadomanije i potrudila se da zdrave masti unesem na neki drugi način. Koristila sam ekstradevičansko maslinovo ulje za salate i grickala orašaste plodove između obroka", otkriva Jelena.
"Srećom, volim da jedem ribu, pa je losos glaziran medom u kombinaciji sa mediteranskim povrćem bio sjajna opcija za večeru, mada mi je već posle drugog dana dosadio. Treće večeri sam ga zamenila hrskavim filetom brancina serviranim sa prazilukom i brokolijem, što je već naredne noći rezultiralo grčevima u stomaku", kaže Jelena.
"Iako ne vežbam ni približno kao Viktorija, nedostatak ugljenih hidrata vrlo brzo se negativno odrazio na moju energiju. Poznato mi je da režim sa niskim sadržajem ugljenih hidrata poboljšava zdravlje srca i povoljno utiče na nivo šećera u krvi, međutim, četvrtog dana sam se osećala umorno i iscrpljeno".
Jelena je pronašla rešenje.
"Ugljeni hidrati su primarni izvor energije za naše telo, što će reći da se njihova restrikcija osetno odražava na nivo energije. Već posle nekoliko dana svojoj večeri na bazi ribe dodala sam pirinač ili krompir kao prilog, što se pokazalo kao pun pogodak", zaključuje.
"Režim ishrane Viktorije Bekam opisala bih kao izuzetno restriktivan, što je za samo sedam dana zahtevalo ogromnu mentalnu snagu. Primetila sam da sam do kraja nedelje bila mnogo manje naduta nego inače, koža mi je izgledala blistavo i sjajno, čak nisam bila toliko gladna koliko sam očekivala. Ipak, nije baš sve bilo pozitivno...
Konzumiranje sirćeta, prijatelja naših creva, možda čini čuda nekome kao što je Viktorija Bekam, ali to naprosto nije moja šoljica čaja. Posle treninga sam se osećala umorno, loše sam spavala...", sumira Jelena utiske posle testiranja dijete Viktorije Bekam.
"Nizak nivo šećera u krvi tokom noći može da izazove more i košmare", objašnjavaju stručnjaci i dodaju:
"Nedostatak ugljenih hidrata u ishrani mogao bi da objasni zašto vam je nivo kortizola rastao tokom noći".
Zaključak je jasan – nutricionisti preporučuju uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, ugljenim hidratima i zdravim mastima. Tome dodajte unos vitamina i minerala, vlakana i dovoljne količine tečnosti.
Kozumiranje više voća i povrća obezbediće organizmu mikronutrijente i vlakna, što je od suštinskog značaja za naše zdravlje. Pored toga, redovan unos proteina pomoćiće nam u održavanju mišića, ne treba zanemariti ni faktor sitosti, dok će ugljeni hidrati, koje ćemo uzimati kroz proizvode od celog zrna žitarica, postojano oslobađati energiju tokom celog dana, opet uz dodatak vlakana.
Pokušajte da se otprilike polovina vaših obroka zasniva na voću, povrću ili salati, u kombinaciji sa jednakim količinama nemasnih proteina i ugljenih hidrata od celog zrna. U svaki obrok uključite neki od izvora zdravih masti, kao što su maslinovo ulje, avokado ili koštunjavo voće. I to je sva filozofija!
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.