Nedostatak ovog nutrijenta šteti organizmu više nego pušenje: Skraćuje životni vek i do pet godina

Na očekivani životni vek utiče mnogo različitih faktora. Neki, kao što su genetika, bolesti i povrede, su van naše kontrole, dok na druge, kao što su ishrana i vežbanje, možemo u velikoj meri uticati.

04.06.2024. 10:23
  • Podeli:
shutterstock_1575539137 umor, stres, posao, muškarac, muškarci-6527999a6a4cb.webp Foto: Shutterstock

Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo izabrati za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok raka pluća u svetu, već može povećati i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ali naučnici su otkrili da nedostatak jedne hranljive materije može biti gori od pušenja.

Istraživanja su pokazala da nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može skratiti životni vek više od pušenja. Naime, pušenje skraćuje životni vek za četiri godine, dok nizak nivo omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnim ribama poput lososa i skuše, može da ga skrati za pet godina.

Foto: Pixabay

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, koristilo je statističke podatke Framinghamske studije srca (FHS), jedne od najdugovečnijih studija na svetu. FHS je pružio jedinstven uvid u faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framinghamske ocene rizika zasnovane na osam osnovnih faktora rizika: godine, pol, pušenje, lečenje hipertenzije, status dijabetesa, sistolni krvni pritisak, ukupni holesterol i HDL holesterol .

"Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim zrncima bile su podjednako korisne kao i one sadržane u nivoima lipida, krvnom pritisku, pušenju i statusu dijabetesa u predviđanju ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao faktora rizika i trebalo bi da ga smatra važnim kao i drugi utvrđeni faktori rizika, možda čak i više", rekao je koautor studije dr Bil Haris, predsednik Instituta za istraživanje masnih kiselina.

Japan ima viši indeks omega-3 od SAD

Raniji izveštaj iz 2018. otkrio je da ljudi sa visokim indeksom omega-3 imaju 33 odsto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je takođe istaklo da je unos omega-3 u svetu povezan sa različitim očekivanim životnim vekom.

"Interesantno je primetiti da je u Japanu, gde je prosečan indeks omega-3 veći od osam odsto, očekivani životni vek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gde je prosečan indeks omega-3 oko pet odsto", dodao je glavni autor studije dr Michael McBurnei sa Univerziteta Guelph u Kanadi.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju:

  • orasi i semenke (kao što su laneno seme, čia seme i orasi)
  • biljna ulja (kao što su laneno ulje, sojino ulje i ulje repice).
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()