Sigurno ste već negde pročitali kako je čokolada dobra za zdravlje, ali kao i mnogi od nas, bili ste ipak malo skeptični
Istraživači su se često bavili ovim pitanjem, ali i pored svega opet su daleko od pravih dokaza koliko je čokolada zdrava.
Sve se temeljilo na flavanoidima kojih ima u brojnim biljkama i hrani biljnog porekla, a kakao sadrži brojne flavonoide. Najveći fokus je upravo na katehinima i flavanolima. Ove hemikalije zaslužne su za sve, od smanjenja rizika od razvoja bolesti poput dijabetesa, srčanog i moždanog udara te raka do poboljšanja funkcije mozga.
Ako je vaša omiljena vrsta čokolade mlečna čokolada ili neka druga vrsta punjenog čokoladnog slatkiša, nažalost, nemate sreće, piše HowStuffWorks. Najviše flavonoida se nalazi u čokoladi sa najvećim procentom kakaa.
Istraživanje zdravstvenih dobrobiti čokolade donosi i dobre vesti. Većina studija usredsređuje se na potencijal čokolade u borbi protiv bolesti koje mnogi lekari nazivaju "velikom četvorkom": dijabetesa, raka, moždanog udara i bolesti srca.
Pokazalo se da su ljudi koji su dve nedelje jeli jednu pločicu čokolade s visokim udelom flavanola dnevno uveliko poboljšali funkciju i fleksibilnost arterija. Sve zdravstvene prednosti čokolade se odnose na tamnu čokoladu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.