Obratite pažnju: Ova kombinacija namirnica može biti kobna po organizam

Ovo se posebno odnosi na osobe sa hipertenzijom

18.11.2025. 20:30
  • Podeli:
shutterstock_2134604837 hrana kuhinje meso srpska jela kobasice trpeza  roštilj meso-68f0e265e1891.webp Foto: Shutterstock

Određene namirnice se bolje apsorbuju kada se jedu zajedno, poput kurkume sa crnim biberom ili kolagena sa hranom bogatom vitaminom C.

Međutim, postoji i druga strana: određene kombinacije mogu biti izuzetno nezdrave, posebno za osobe sa hipertenzijom - visokim krvnim pritiskom.

Pošto visok krvni pritisak pogađa veliki deo odrasle populacije, lekari upozoravaju da neke prehrambene navike mogu dodatno pogoršati stanje. Zato skreću pažnju na jednu posebno rizičnu kombinaciju.

Prema rečima kardiologa, kombinacija slanine i sira može biti izuzetno loša za srce kada se redovno jede.

"Slanina i sir su omiljena hrana za mnoge, ali redovna konzumacija može biti štetna za zdravlje srca, posebno za osobe sa visokim krvnim pritiskom", rekao je kardiolog dr Martin Skot Doson za Parade.

Kardiolog dr Karišma Patva takođe upozorava da ova kombinacija stvara obrok koji je izuzetno bogat natrijumom i zasićenim mastima, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem. Lekari naglašavaju da ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba da izbegavaju ovu kombinaciju što je češće moguće.

"Ključ je u svakodnevnim navikama koje doprinose zdravlju srca"

Stručnjaci objašnjavaju da je slanina posebno problematična. Dr Doson objašnjava:

"Višak natrijuma uvlači vodu u krvotok i povećava količinu krvi koju srce mora da pumpa. S vremenom, ovaj napor otežava kontrolu krvnog pritiska i oštećuje zidove krvnih sudova. Zasićene masti u slanini takođe povećavaju LDL holesterol, što dodatno povećava kardiovaskularni rizik."

Dr Patva dodaje da i slanina i sir imaju visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti, a njihovi negativni efekti se pojačavaju kada se jedu zajedno. Dr Doson naglašava da sir može da se uklopi u uravnoteženu ishranu, ali ne u kombinaciji sa slaninom. 

Kardiolozi nude nekoliko zdravijih opcija za one koji vole slane doručke. Dr Patva preporučuje doručak od belanaca, sira s niskim sadržajem masti i ćureće slanine, jer takav izbor "smanjuje unos zasićenih masti i natrijuma".

Dr Doson preporučuje sendvič s jajima, avokadom, lisnatim zelenim povrćem, paradajzom i integralnim hlebom:

"Nudi zdrave masti, proteine, vlakna i kalijum. Ova kombinacija podržava kontrolu krvnog pritiska, pomaže u snižavanju LDL holesterola, a ipak pruža utešan, zasitan doručak."

Kao biljnu alternativu, on predlaže tofu sa kurkumom i crnim biberom.

"Obroci treba da budu prijatni, a ne kazna. Ključ je u stvaranju svakodnevnih navika koje promovišu zdravlje srca, uz održavanje hrane i tradicija koje volite", zaključio je dr Doson.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()