Od pržene hrane ljudi anksiozniji: Masna hrana utiče i na depresiju

Iako ovo nije sjajna vest za ljubitelje pržene hrane, svakako nije ni iznenađujuća.

17.07.2023. 13:42
  • Podeli:
pomfrit-63ea367c5b206.webp Foto: Pixabay

Poznato je da pržena i masna hrana nije najbolji izbor kada je u pitanju ishrana i zdravlje. Uprkos tome mnogi konzumiraju previše pržene hrane, koja je neretko na meniju „fast fud" radnji.

Smatra se da prekomerna konzumacija određene vrste hrane igra glavnu ulogu u epidemiji gojaznosti, a pržena hrana takođe može dovesti do pojačanih upala i čitavog niza neželjenih, nezdravih nuspojava. Sada možemo dodati još jednu stvar na tu listu: povećan rizik od anksioznosti i depresije.

Studija objavljena u aprilu 2023. od strane Proceedings of the National Academy of Science Sjedinjenih država (PNAS) pokušala je da ispita ulogu pržene hranena na mentalno zdravlje, tačnije na anksioznost i depresiju.

Istraživači PNAS-a analizirali su studiju zasnovanu na populaciji od 140.728 ljudi. Rezultati su „otkrili da je česta konzumacija pržene hrane, posebno konzumiranja prženog krompira, snažno povezana sa od 7 do 12 procenata većim rizikom od anksioznosti i depresije. Ova povezanost bila je izraženija među muškim i mlađim potrošačima.

Foto: Pixabay

Jedan od glavnih krivaca za povećani rizik od takvih stanja mentalnog zdravlja, prema autorima studije, je prisustvo akrilamida, hemikalije u određenim namirnicama koje nastaju kada su izložene prženju na visokoj temperaturi.

Istraživači smatraju da je dugotrajno izlaganje akrilamidu povezano sa depresivnim i anksioznim ponašanjem.

Ta supstanca utiče na krvno-moždanu barijeru, i u vezi je sa poremećajima cerebralnog metabolizma lipida, oksidativnim stresom, sa povećanim rizikom od upala, posebno u mozgu.

Autori studije su zaključili:

„Da bismo rešili ključni nedostatak znanja u vezi sa korelacijom između konzumiranja pržene hrane i rizika od anksioznosti i depresije, ovde smo otkrili da je česta konzumacija pržene hrane snažno povezana sa većim rizikom od anksioznosti i depresije. Posebno, akrilamid je reprezentativan zagađivač u prženoj hrani, čime se dodatno razjašnjava njegov toksikološki način delovanja. Pokazali smo da dugotrajno izlaganje akrilamidu izaziva anksioznost i depresivno ponašanje putem neuroinflamacije posredovane oksidativnim stresom i otkrili osnovni mehanizam, kada put signala posreduje u poremećaju metabolizma lipida”.

Istraživači očekuju da će novi nalazi otvoriti put ka boljem razumevanju ovog mehanizma i pružiti dokaze za anksioznost i depresiju koje su izazvane akrilamidom.

Iako ovo nije sjajna vest za ljubitelje pržene hrane, svakako nije ni iznenađujuća. Znamo da su ove namirnice uglavnom nezdrave i da se često prave sa nezdravim uljima za i pune sastojaka „veštačkog porekla“.

Dobra vest je da alternativa brzoj hrani i prženim obrocima može biti ukusna. Za početak, umesto da pržite hranu u nezdravim biljnim uljima, možete isprobati kuvanje, kuvanje na pari i pečenje na roštilju.

Međutim, i dalje je važno izabrati zdravu hranu, odnosno namirnice koje pripremate. Konzumiranje ultra-obrađene hrane, bilo da je pržena u ulju ili kuvana na drugi način, i dalje je loše za vaše zdravlje.

Poruka je da ograničite potrošnju pržene hrane i tako potencijalno pomognete sebi u smanjitu rizika od anksioznosti i depresije.

Pored toga, kažu istraživači, jedite radije sirovu ili neprerađenu hranu, a među njima posebno namirnice među kojima su: losos, jaja, celer, brokoli, cvekla, avokado, zeleno povrće, tamna čokolada, maslinovo i kokosovo ulje, kurkuma…

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()