Namirnice koje svakodnevno konzumiramo, igraju važnu ulogu u našem organizmu, a neke od njih mogu čak i ubrzati starenje
Naime, nekoliko studija je istraživalo vezu između popularnih dijeta i starenja. Pokazalo se da mediteranska ishrana usporava proces starenja, a čini se da hrana bogata antioksidansima i hranjivim tvarima poput vitamina E i kolina - zdravo orašastim plodovima, jajima i ribe, ima zaštitni učinak na kognitivno zdravlje.
S druge strane, postoji niz namirnica koje ubrzavaju starenje.
"Puno je šećera, masti i soli, konzervansa i drugih hemijskih spojeva. Ta vrsta hrane dovodi do upala, koji može negativno uticati na naš DNK, što može dovesti do starenja", navodi dijetetičarka Raelene Brooks.
Kafa je jedan od omiljenih napitaka i ima mnoge zdravstvene prednosti. No, osobe koje su pile više od šest šolja dnevno, imaju manji volumen mozga i 53 posto veći rizik od dijagnoze demencije u odnosu na one koji su konzumirali manje količine.
Neka istraživanja su čak otkrila da je svakih 100 miligrama kofeina (što je ekvivalent jednoj šolji kafe) povezano s 2,4 godine ubrzanog starenja.
Konzumacija mleka povezana je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i raka debelog creva, ali sve veći broj studija istražuje loše strane mlečnih proizvoda.
Punomasno mleko može biti posebno problematično. Uz veće stope raka prostate i Parkinsonove bolesti, povezuje se s višim stopama kognitivnog pada kod starijih osoba i ubrzanim biološkim starenjem.
Dodavanjem previše začina u hranu mogli biste biti izloženi većem riziku od razvoja demencije. Istraživači su pratili skupinu starijih Kineza 15 godina i otkrili da su oni koji su stalno konzumirali više od 50 grama čilija dnevno imali niže kognitivne rezultate od onih koji su jeli manje začinjena jela.
Velike količine soli u ishrani povećavaju krvni pritisak. a on je povezan s povećanim rizikom od moždanog udara, bolesti srca i hroničnih bolesti povezanih sa starenjem.
Dijetetske smernice preporučuju ograničavanje unosa natrijuma na 2.300 miligrama dnevno, ali većina Amerikanaca konzumira 50 posto više, verovatno zato što se natrijum krije u raznim namirnicama, od začina i žitarica do prerađenog sira.
Keto dijeta s visokim sadržajem proteina i niskim udelom ugljikohidrata mogla bi ubrzati starenje vaših organa, ali istovremeno poboljšati rad mozga.
Iako su istraživanja kontradiktorna, jedno je jasno: ugljikohidrati pokreću upalnu reakciju, što negativno utiče na vaše zdravlje. Međutim, dijetetičarka Brooks ne misli da ugljikohidrate trebate u potpunosti izbegavati, već da je potrebno imati balans.
Možda biste želeli preskočiti dijetalne gazirane napitke. Ispijanje jednog dijetalnog gaziranog pića dnevno povezano je s povećanim rizikom od demencije, a veća konzumacija veštačkih zaslađivača povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.