Količina kofeina koju osoba konzumira može uticati na rizik od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije, pokazalo je novo istraživanje
Istraživački tim je otkrio da su učesnici koji su prijavili manju konzumaciju kofeina imali veći rizik od gubitka pamćenja zbog Alchajmerove bolesti ili blagog kognitivnog oštećenja.
Ljudi koji su pili manje kofeina takođe su imali niži nivo određenog amiloidnog proteina koji se često dovodi u vezu sa razvojem Alchajmerove bolesti.
"Prethodne studije koje su ispitivale povezanost između konzumiranja kofeina i rizika od demencije i Alchajmerove bolesti bile su različite", rekla je za Health Kler Sekton, viša direktorka naučnih programa i terenskog rada u Udruženju obolelih od Alchajmerove bolesti.
"Neke studije su pokazale da kofein može da smanji rizik od demencije, dok druge nisu pokazale nikakav efekat ili neznatno povećan rizik."
Iako nova studija doprinosi našem razumevanju efekata kofeina na mozak, ona ne sugeriše nužno da ljudi treba da povećaju unos kofeina.
"Važno je prepoznati da se kofein može konzumirati na različite načine, uključujući kafu, čaj, čokoladu i energetska pića. Neki od njih imaju visok nivo šećera, veštačkih zaslađivača i drugih sastojaka koji mogu smanjiti potencijalnu korist od kofeina", napomenula je ona.
Autori novog izveštaja su istraživači iz Francuske koji su završili studiju poprečnog preseka koristeći podatke od 263 osobe koje su imale ili blago kognitivno oštećenje ili Alchajmerovu bolest između 2010. i 2015. godine.
Učesnici su ispunili anketu o svom uobičajenom unosu kofeina, o tome koliko kafe, čaja, čokolade i gaziranih pića piju ili jedu dnevno. Prošli su i kliničke, neuropsihološke i biološke procene.
Oni koji su bili u mogućnosti podvrgnuti su skeniranju mozga magnetnom rezonancom (MRI), a učesnici su dali i uzorke svoje krvi i likvora.
Učesnici su podeljeni u dve kategorije u zavisnosti od srednje potrošnje kofeina.
Jedna šoljica kafe sadrži 113 do 247 miligrama kofeina, dok energetski napitak može da ima između 41 i 246 miligrama kofeina.
Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, pušački status i još mnogo toga, istraživači su otkrili da ljudi koji unose manje kofeina imaju veći rizik od amnestičnosti. To znači da su imali problema sa gubitkom pamćenja posebno, za razliku od drugih neamnestičkih kognitivnih oštećenja, gde bi neko mogao imati problema sa donošenjem ispravnih odluka ili s procenom kako da završi zadatak.Iako nova studija doprinosi našem razumevanju efekata kofeina na mozak, ona ne sugeriše nužno da ljudi treba da povećaju unos kofeina.
"Važno je prepoznati da se kofein može konzumirati na različite načine, uključujući kafu, čaj, čokoladu i energetska pića. Neki od njih imaju visok nivo šećera, veštačkih zaslađivača i drugih sastojaka koji mogu smanjiti potencijalnu korist od kofeina", napomenula je ona.
Istraživači su, takođe, otkrili interesantnu vezu između konzumiranja kofeina i nivoa proteina zvanog amiloid u uzorcima cerebrospinalne tečnosti učesnika. Konkretno, ljudi koji su pili manje kofeina imali su niže nivoe amiloida-b 42 (Ab42) u plazmi i abnormalne odnose drugih vrsta amiloidnih proteina. Niži nivoi Ab42 u likvoru dovode se u vezu sa Alchajmerovom bolešću.
Amiloidni proteini mogu da se skupe u mozgu i formiraju plakove, za koje istraživači veruju da bi mogli dovesti do problema sa funkcijom mozga.
Trenutno nije jasno zašto bi kofein mogao da utiče na rizik od Alchajmerove bolesti i demencije, iako stručnjaci imaju teorije.
"Kofein može da blokira formiranje beta-amiloida iz proteina prekursora amiloida. Kofein može i da poboljša klirens amiloida iz mozga. Međutim, ovo su još uvek hipoteze za mehanizam koji stoji iza toga kako kofein može da utiče na amiloidni protein, a one nisu dokazane", rekla je Irina Skilar Skot, klinička docentkinja neurologije i neuroloških nauka.
Studija je pronašla vezu između veće potrošnje kofeina i manje učestalosti gubitka pamćenja, a kofein možda nije uzrok.
"Unakrsne studije poput ove ne mogu utvrditi uzročnost, tako da su polazna tačka za dalja istraživanja. Nasumična kontrolna ispitivanja o vezi između konzumiranja kofeina i Alchajmerove bolesti i demencije mogu pomoći istraživačima da nauče više", dodala je Irina Skilar Skot.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.