Nekada je bila poznata kao hrana za siromašne
Raž je izuzetno hranljiva namirnica koja sadrži ugljene hidrate, proteine, minerale poput gvožđa, kalcijuma i fosfora, kao i vitamine E i iz grupe B. Ona je bogata vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koja nedostaje u drugim žitaricama. U prošlosti, raž je smatrana hranom za siromašne iz više razloga. Naime, za razliku od pšenice, raž se lako prilagođava teškim klimatskim uslovima, te može rasti na siromašnim, hladnim i neplodnim zemljištima.
Zbog svoje otpornosti, raž je često rasla u osiromašenim krajevima i bila osnovna hrana mnogih. U mnogim evropskim društvima, beli pšenični hleb bio je simbol bogatstva i visokog društvenog statusa, dok je raženi hleb bio povezan sa siromašnijim slojevima. Iako raž ima mnoge nutritivne prednosti, nije bila toliko cenjena kao pšenica. Raženi hleb je tamniji, gušći i često jačeg ukusa, što je dodatno doprinelo njegovoj percepciji kao hrane za siromašne. Međutim, s vremenom se pokazalo da su postojale brojne zablude o ovoj namirnici i da je ona zapravo izuzetno vredna za zdravlje.
Poznato je da raž čisti organizam, daje energiju, okrepljuje i sprečava sklerozu. Bogatstvo vlaknima, posebno netopivim, sa oko 15 grama dijetalnih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom za zdravlje probavnog sistema i osećaj sitosti.
Ljudi koji se ne kreću dovoljno i oni sa visokim krvnim pritiskom mogu takođe imati koristi od ove žitarice. Naime, raž poboljšava cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih sudova, što takođe povoljno utiče na zdravlje jetre.
Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovu žitaricu nutritivno vrednom, posebno za podršku kostima, mišićima i opštem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u organizmu. Zajedno sa kalcijumom, učestvuje u izgradnji i održavanju koštane strukture, što doprinosi zdravlju kostiju i zuba. Takođe, ovaj esencijalni mineral je ključan za stvaranje molekule ATP (adenozin trifosfat), koja je primarni izvor energije za ćelije, a pored mnogih drugih funkcija, potreban je za rast i regeneraciju ćelija i tkiva u telu. Važan je i za sintezu DNK. Ipak, osobama sa bubrežnim bolestima i onima čije telo zadržava tečnost, preporučuje se da kontrolišu unos raži.
Iako bi bilo najbolje koristiti raž u njenom izvornom obliku, češće je viđamo u obliku brašna, što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstava. Zrno raži ima specifičan ukus, gorak i pomalo kiselkast, pa oni kojima taj ukus ne prija, mogu ga ublažiti kombinovanjem sa drugim žitaricama poput prosa ili pirinča. Kuvanjem raž zadržava određenu čvrstoću, što dodatno podstiče na žvakanje. Manje je poznato da prepržena i mlevena zrna raži mogu poslužiti kao zamena za kafu. Takođe, ražene pahuljice su odlična opcija za pripremu doručka i mogu se koristiti kao dodatak supama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.