Samonikla biljka, koja uglavnom raste na višim planinama, ima specifičan miris i ukus, a zahvaljujući svojim sjajnim i moćnim prirodnim svojstvima, u poslednje vreme ga sve više ima na pijacama i u marketima
Sremuš je u našem narodu poznat i kao medveđi, šumski ili divlji luk, koji je u aprilu počeo svoju sezonu cvetanja, ima izraženu nutritivnu vrednost i intezivan miris koji podseća na beli luk.
Divlji luk obiluje vitaminom C, alicinom, alisulfidom, mineralnim materijama, sumpornim jedinjenjima, karotinom. U narodnoj medicini smatra se biljkom koja ima jača svojstva od belog luka, a pritom mu daju prednosti jer raste samoniklo i nije tretiran pesticidima.
Prikuplja se od davnina, a i danas ga ljubitelji prirode i izletnici rado beru kad naiđu na njega, ali oprezno - morate imati potrebno predznanje kako ga ne bi pomešavli sa identičnim samoniklim vrstama, od kojih su mnoge otrovne poput đurđevka i mrazovca.
Mladi listovi sremuša beru se na proleće - tokom aprila i maja i preporučuje se da se konzumiraju sveži. Lukovice sremuša se pak beru krajem leta ili na jesen, posle cvatnje.
Postoje brojna korisna svojstva ove biljke, a između ostalog utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, blagotvorno deluje kod respiratornih i kardiovaskularnih tegoba, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, snižava krvni pritisak.
Ima široku primenu i u gastronomiji, a odličan je izbor za različite soseve, salate, umake.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.