Mogu pomoći u snižavanju pritiska
Foto: PixabayVisok krvni pritisak ili hipertenzija, pogađa velik broj ljudi, a uz lekove ishrana igra ključnu ulogu u njegovoj kontroli.
Određene namirnice, ako ih redovno uključite u nedeljni jelovnik, mogu pomoći u snižavanju pritiska, smatraju brojni nutricionisti.
Nutricionistkinje Natali Rico i Keli Džons za Eating Well izdvojile su čak osam namirnica koje treba jesti svake nedelje za kontrolisanje krvnoga pritiska.
Natali Rico ističe da su banane izuzetno korisne zbog visokog udela kalijuma, minerala koji smanjuje napetost u krvnim sudovima uzrokovanu prekomernim unosom natrijuma. Jedna srednje velika banana sadrži oko 420 miligrama kalijuma, što je devet odsto preporučenoga dnevnog unosa.
Takođe sadrže vlakna koja podstiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, koje opuštaju krvne žile i poboljšavaju protok krvi.
Cvekla sadrži prehrambene nitrate koje telo pretvara u azot oksid, jedinjenje koje snižava krvni pritisak. Osim toga, jedna šoljica sadrži 442 miligrama kalijuma (devet odsto dnevne vrednosti).
Sok od cvekle posebno je učinkovit, a istraživanja pokazuju da značajno snižava sistolički pritisak, onaj koji je najviše povezan s rizikom od srčanih bolesti, prenosi Eating Well.

Sojine mahune bogate su vlaknima, kalijumom, magnezijumom i kalcijumom – sve hranjive materije povezane sa zdravljem srca. Jedna šoljica sadrži osam grama vlakana i 14 odsto dnevne vrednosti kalijuma.
Meta-analiza 17 studija potvrdila je da sojine namirnice mogu značajno sniziti krvni pritisak.
"Redovna konzumacija pistaća pokazala se učinkovitom u snižavanju krvnog pritiska", tvrdi nutricionistkinja Keli Džons. U 28 grama pistaća nalazi se tri grama vlakana te značajne količine kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, biljnih proteina i antioksidansa.

"Iako često podcenjen, krompir je bogat kalijumom", naglašava Rico. Srednje veliki krompir sadrži čak 952 miligrama kalijuma – dvostruko više od banane. Kalijum pomaže da se uravnoteži delovanje natrijuma u telu i tako reguliše pritisak.
Pasulj, sočivo i grašak nezaobilazni su u DASH ishrani, koja je usmerena na snižavanje krvnoga pritiska. Osim kalijuma i biljnih proteina, mahunarke pomažu u snižavanju holesterola, smanjuju upale i štite srce, prenosi Eating Well.

Losos i druge masne ribe sadrže DHA i EPA masne kiseline koje opuštaju mišiće krvnih žila, poboljšavaju protok krvi i smanjuju krvni pritisak. Redovna konzumacija lososa pridonosi zdravlju srca na više načina.
Studije pokazuju da osobe s hipertenzijom koje redovno konzumiraju jogurt imaju niži sistolički pritisak. Iako učinak nije jednak kod osoba s normalnim pritiskom, postoji povezanost između redovnog unosa jogurta i manjeg rizika od razvoja hipertenzije.
Jogurt takođe pomaže u snižavanju holesterola i poboljšava probavu.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







