Dobro razmislite pre nego što nešto unesete u organizam na visini od 11.000 metara
Foto: ShutterstockIako su obroci leta često neizbežni, određene namirnice mogu izazvati nelagodu, pa čak i zdravstvene probleme. Zbog toga vam predstavljamo 7 namirnica koje bi trebalo da preskočite.
Ako uskoro planirate putovanje avionom, dobro je razmisliti šta unosite u organizam dok ste na visini od 11.000 metara.
Stručnjaci savetuju da tokom leta izbegavate sledeće:
Bivša stjuardesa Džozefin Remo ističe da promene pritiska u avionu mogu dodatno opteretiti stomak. Sirovo lisnato povrće, poput kelja, često dovodi do nadutosti i neprijatnog osećaja, pa ga je bolje ne jesti pre i tokom leta.
Bivša stjuardesa Džozefin Remo ističe da promene pritiska u avionu mogu dodatno opteretiti stomak. Sirovo lisnato povrće, poput kelja, često dovodi do nadutosti i neprijatnog osećaja, pa ga je bolje ne jesti pre i tokom leta.

Iako je izuzetno zdrav i bogat vitaminima, brokoli može izazvati stvaranje gasova. Zbog toga je pametnije sačekati da ga pojedete nakon sletanja.
Pasulj je dobar izvor vlakana, ali upravo zbog toga može dovesti do nadimanja i problema sa varenjem dok ste u avionu. Stručnjaci savetuju da ga izbegavate na dan putovanja.

Iskusna stjuardesa Sju Fogvel, koja ima više od 20 godina rada u avioindustriji, ističe da nikada ne konzumira vodu, čaj ili kafu iz avionskog sistema, niti piće sa ledom.
Razlog je što istraživanja pokazuju da takva voda može sadržati štetne bakterije, uključujući E. coli. Zbog toga je bolje uvek birati flaširanu vodu ili napitke iz konzerve.
Prema stručnjacima, alkohol dodatno isušuje organizam i otežava prilagođavanje smanjenom nivou kiseonika u avionu. Posebno može biti opasan za putnike sa srčanim ili plućnim problemima, jer povećava rizik od srčanih i moždanih udara.
Ako želite da stignete sveži i odmorni, bolje je izbegavati vino i koktele tokom leta.
Baš kao i alkohol, kofein može dovesti do dehidracije. Kafa i energetska pića mogu vas razbuditi, ali istovremeno pogoršavaju isušivanje tela, pa je pametnije sačekati sa njima dok ne sletite.

Junetina, svinjetina, jagnjetina, ali i prerađeni proizvodi poput slanine i kobasica, teže se vare nego piletina. Tokom leta mogu izazvati nadimanje i nelagodnost, pa stručnjaci preporučuju da ih izbegavate ne samo u avionu, već i dan pre putovanja.
Ako želite da stignete sveži i lagani, obratite pažnju na to šta jedete tokom leta. Birajte lakše obroke, pijte dovoljno flaširane vode i izbegavajte namirnice koje mogu otežati varenje.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







