Ovo je jedan od najgorih slatkiša koji možete da pojedete: Pun je olova

Potrudite se da birate pametno

08.10.2025. 19:28
  • Podeli:
kakao, čokolada - profimedia-0361934411-67f15bc5ecfa1.webp Foto: Profimedia

Čokolada je za mnoge sinonim za sreću, utehu i zadovoljstvo. Samo nekoliko kockica može popraviti dan, podići raspoloženje i uneti dozu slatkog zadovoljstva u svakodnevicu.

Ali, nova naučna otkrića donose hladan tuš za sve ljubitelje ove poslastice, naročito one koji biraju tamnu čokoladu verujući da je to “zdravija” varijanta. Iza njenog prepoznatljivog ukusa, pokazalo se, može da se krije ozbiljan rizik po zdravlje.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Džordž Vašington, objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition u julu 2024. godine, analiziralo je čak 72 slatkiša na bazi kakaoa tokom perioda od osam godina (2014–2022). Rezultati su, kako sami autori navode, bili “šokantni i zabrinjavajući”.

Više od 43 odsto testiranih čokolada sadržalo je veće količine olova nego što propisuje kalifornijski zakon Prop 65, dok je 35 % uzoraka premašilo dozvoljene granice kadmijuma.

Tamna čokolada nije uvek zdravija

Zanimljivo je da su naučnici primetili još jedan neočekivan podatak, neke organske čokolade imale su veći nivo teških metala od konvencionalnih. 

To ukazuje da problem ne leži samo u aditivima ili preradi, već i u samom poreklu zrna kakaoa i zemljištu u kojem ono raste. Zbog načina na koji biljke apsorbuju minerale, kakao može “povući” i olovo i kadmijum iz tla, naročito ako se uzgaja u kontaminiranim područjima.

Zašto su olovo i kadmijum opasni?

Olovo i kadmijum spadaju u teške metale koji se sporo eliminišu iz tela i akumuliraju tokom godina, što znači da čak i male količine, ako se unose redovno, mogu izazvati ozbiljne posledice.

Olovo negativno utiče na mozak, krvni pritisak i reproduktivni sistem, dok kadmijum može da ošteti bubrege, jetru i kosti.

Najosetljiviji su deca i trudnice, jer olovo utiče na razvoj mozga i nervnog sistema kod fetusa i dece.

"Ne odričite se čokolade, ali birajte pametno"

Stručnjaci poručuju da nema razloga za paniku, ali da je važno biti svestan ovih nalaza.

"Ne znači da treba da prestanemo da jedemo čokoladu, već da obratimo pažnju na umerenost i poreklo proizvoda", navode autori studije.

Preporučuje se da potrošači biraju proizvođače koji transparentno navode poreklo zrna i da izbegavaju svakodnevnu konzumaciju velikih količina čokolade, posebno kod dece.

Kako prepoznati bezbedniju čokoladu?

Tamne čokolade sa manjim procentom kakaa (npr. 55–70 odsto) često imaju niže koncentracije metala od onih sa 85 % i više, jer se metali nalaze upravo u kakao čvrstoj materiji.

Takođe, proizvođači koji koriste zrna iz Južne Amerike ili Afrike imaju različite rizike od kontaminacije, pa i to može biti presudan faktor.

Čokolada i dalje ostaje naš omiljeni slatki greh, ali vredi zapamtiti da “zdravija” verzija nije uvek i bezbednija.

Ova studija naučnika sa Univerziteta Džordž Vašington podseća nas da čak i prirodni proizvodi mogu sadržati štetne supstance, i da ključ leži u umerenosti, informisanosti i pametnom izboru.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()