Ovo su najzdravije vrste ribe: Odlične su za zdravlje srca i mozga

Jedite ih što češće

11.11.2025. 16:20
  • Podeli:
shutterstock_2475238193 protein jaja meso riba žitarice beli luk paradajy zdrava hrana maslinovo ulje losos-684fe7ef28620.webp Foto: Shutterstock

Riba je jedan od najkorisnijih izbora u ishrani, ali neke vrste nude više koristi uz manje štetnih materija. Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, riba može da smanji upale, podrži rad mišića i nerava i pomogne u snižavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput povišenog pritiska, piše Health.

Losos

Losos se s razlogom često nalazi na vrhu preporuka.

"Divlji aljaški losos je na vrhu moje liste. Obiluje EPA i DHA masnim kiselinama koje snižavaju trigliceride, poboljšavaju lipidni profil i smanjuju upale. Ove zdrave masti takođe pospešuju cirkulaciju i štite od oksidativnog stresa, poboljšavajući celokupno kardiovaskularno zdravlje",  otkriva dijetetičarka Žaklin Gomes.

Pored toga, sadrži visok udeo proteina, kalijuma, vitamina B12 i selena, kao i antioksidans astaksantin, koji štiti mozak i može usporiti kognitivno propadanje.

Sardine

Male, ali nutritivno izuzetno bogate.

"Male su, nisko na prehrambenom lancu i izuzetno bogate EPA i DHA, vitaminom D, B12, kalcijumom i selenom", objašnjava internistkinja dr Amanda Kan.

Pošto su nisko u lancu ishrane, sadrže veoma malo žive. Česta konzumacija može da smanji potrebu za dodacima omega-3, a visok sadržaj kalcijuma podržava rad srca i reguliše krvni pritisak.

Haringa

Slična sardinama - masna, sitna i nutritivno bogata.

"Bogata je omega-3 mastima koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju upale i podržavaju stabilan rad srca", otkrila je dijetetičarka Šeril Musato.

Inćun

Još jedan izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, sa dodatnim benefitom kalcijuma (oko 15 odsto dnevnih potreba u 85 g) i gvožđa, važnog za transport kiseonika i proizvodnju energije.

"Inćuni su koncentrisani hranljivim materijama, imaju dobar ukus i minimalne brige oko kontaminacije ili žive, pa su odlični za čestu upotrebu u salatama ili sosovima", savetuje dr Elizabet Rubin Ribak.

Pastrmka

Blagog ukusa, sa malo žive i često odgovorno uzgojena.

"Pastrmka je blagog ukusa, sa niskim sadržajem žive i predstavlja uvek dobru opciju", ističe dr Kan.

Kombinacija omega-3 masnih kiselina i vitamina D povoljno deluje na neuronske funkcije, pamćenje i raspoloženje. Istraživanja ukazuju na povezanost adekvatnog unosa vitamina D sa boljom kognitivnom funkcijom i manjim simptomima depresije, piše Health.

Koje ribe ograničiti ili izbegavati?

Sve ribe sadrže barem tragove žive, ali najveće količine nalaze se u velikim grabljivicama.

"Sve ribe sadrže barem tragove žive, ali najviše razine su u velikim, grabljivim vrstama poput morskog psa, sabljarke, kraljevske skuše i tune velikooke", upozorava dr Kahn.

Prema FDA, ribe sa najvišim sadržajem žive uključuju: kraljevsku skušu, sabljarke, atlantskog zrcalara, morskog psa i tunu. Kod vrsta sa niskim nivoom žive, koristi omega-3 masnih kiselina znatno nadmašuju rizike. Dr Kan savetuje da birate male, masne ribe, rotirajte vrste i tražite održive sertifikate.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()