Mislite na svoje zdravlje
Foto: ProfimediaSemenke suncokreta odavno su poznate kao bogat izvor hranljivih materija. Osim proteina, vlakana i važnih minerala, posebno se ističu visokim sadržajem vitamina E.
Samo jedna porcija od 28 grama može da zadovolji skoro polovinu dnevnih potreba za ovim vitaminom, koji ima ključnu ulogu u zaštiti ćelija i održavanju zdravlja srca i imuniteta.
Ipak, iako su semenke odličan izvor vitamina E, postoje ulja koja ga sadrže još više, piše Health.com.
Danas su mnogi proizvodi poput žitarica, sokova, biljnih mleka i margarina obogaćeni vitaminom E. Ipak, prirodni izvori, poput određenih ulja, sadrže znatno veću količinu ovog vitamina po porciji. Na primer, semenke suncokreta sadrže 26,1 miligram vitamina E na 100 grama. Međutim, neka ulja prevazilaze i tu količinu. Evo koja se najviše izdvajaju.
Ovo ulje dobija se tokom obrade pšenice i sadrži najviše vitamina E od svih. Već jedna kašika (oko 14 grama) obezbeđuje 20,3 miligrama vitamina E, što je čak 134 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Iako naučni dokazi o njegovoj efikasnosti nisu brojni, neka istraživanja povezuju ovo ulje s boljom ravnotežom lipida u krvi. Treba napomenuti da osobe koje ne podnose gluten ili imaju celijakiju treba da ga konzumiraju s oprezom.
Pošto visoke temperature uništavaju vitamin E, najbolje ga je koristiti u hladnim jelima — na primer, u salatama, smutijima ili za prelivanje kuvanog povrća.
Sa 47,2 miligrama vitamina E na 100 grama, ulje lešnika nalazi se visoko na listi najbogatijih izvora. Jedna kašika obezbeđuje više od 40 odsto dnevnih potreba. Ulje je bogato antioksidansima i ima blag, orašasti ukus. Zbog osetljivosti na toplotu, najbolje ga je koristiti za kuvanje na nižim temperaturama ili kao dodatak salatama i sosovima.

Suncokretovo ulje, koje mnogi svakodnevno koriste u kuhinji, zapravo sadrži više vitamina E od samih semenki.
U 100 grama ima 41,1 miligram ovog važnog nutrijenta. Ulje s visokim sadržajem oleinske kiseline bogato je zdravim mastima i idealno za prženje, dinstanje i pečenje jer dobro podnosi visoke temperature.
Bademovo ulje sadrži oko 39 miligrama vitamina E na 100 grama. Osim što je bogato zdravim mastima, neka istraživanja ga povezuju s poboljšanjem nivoa masnoća u krvi. Jedno istraživanje je pokazalo i da može pomoći starijim osobama kod zatvora.
Devicansko bademovo ulje najbolje je koristiti u hladnim jelima, dok je rafinisano pogodnije za lagano kuvanje.
Iako nije često u domaćoj upotrebi, ulje pamuka sadrži 35,3 miligrama vitamina E na 100 grama. Zbog blagog ukusa i visoke tačke dimljenja, dobro podnosi kuvanje na visokim temperaturama. Neka istraživanja sugerišu da može pozitivno uticati na nivo lipida u krvi.
Osim navedenih ulja, vitamin E se nalazi i u mnogim drugim namirnicama. Orašasti plodovi, avokado, losos i lisnato povrće poput blitve i cvekle takođe su dobar izbor. Ipak, ulje pšeničnih klica i dalje drži rekord kada je reč o količini vitamina E po porciji.
Ako želite prirodan način da povećate unos ovog snažnog antioksidansa, već jedna kašika kvalitetnog biljnog ulja dnevno može da napravi veliku razliku.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







