Ovo voće ubacite u jedan obrok dnevno i smanjite rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih problema

Ova mala navika čini čuda za vaš organizam

26.11.2024. 17:23
  • Podeli:
shutterstock_1786422740 supermarket, kupovina, voće, market,-650c0fbd2f378.webp Foto: Shutterstock

Ako želite da živite duže i smanjite rizik od čestih bolesti, stručnjaci savetuju da u svoju ishranu uvrstite jednu šolju borovnica svakog dana.

Ove male bobice nisu samo ukusne, već imaju i brojne zdravstvene prednosti, koje mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Doktor Nejl Polvin, stručnjak za dugovečnost i regenerativnu medicinu, koji je u ovom području već više od 20 godina, otkriva da je svakodnevno konzumira kako bi sprečio rak debelog creva i smanjio nivo holesterola.

"Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jedem kako bih održao dugovečnost. One su ukusne, niskokalorične i prepune vitamina i antioksidanata koji štite telo od infekcija, poput oklopa", kaže doktor Polvin.

Borovnice sadrže prebiotske supstance koje regulišu bakterije u crevima, smanjuju upalu i mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva.

Takođe, bogate su rastvorljivim vlaknima koja pomažu u uklanjanju žuči, kao i masnih kiselina, soli, metala i bilirubina – supstance koja nastaje razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ovaj proces može smanjiti loš holesterol i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Jedan od najvažnijih faktora koji čini borovnice tako zdravim je njihov visoki sadržaj antioksidanata, naročito antocijana, koji im daju plavu boju.

Ovi antioksidanti pomažu u odbrani zdravih ćelija, sprečavaju dalje oštećenje i učestvuju u procesima popravke DNK.

Borovnice takođe promovišu zdravlje mozga, očiju i srca, a jedna šolja borovnica sadrži 16% dnevnih potreba za vitaminom C.

Za one koji redovno treniraju, borovnice mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića i bolova, jer sadrže i 24% dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za izgradnju kostiju i zgrušavanje krvi.

Studija koja je obuhvatila više od 16 hiljada ljudi pokazala je da borovnice i jagode mogu pomoći u usporavanju mentalnog starenja za čak dve i po godine.

Istraživanja su takođe pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidanti u borovnicama mogu smanjiti upalu i rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, bez obzira na to kako ih konzumirate – bilo da ih jedete sa jogurtom, u smutiju ili kao užinu – borovnice su pravo blago za vaše zdravlje, piše Express.

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()