Redovno uvođenje ove namirnice u ishranu utiče na poboljšanu funkciju mozga
Demencija i Alchajmerova bolest sve su češći među starijom populacijom, a reč je o oštećenju pamćenja, ali i drugih intelektualnih sposobnosti. Stručnjak je otkrio da konzumiranje jedne voćke može pomoći pri smanjenju rizika od demencije.
Prema mišljenju doktora Emera Meksvinija, kozumiranje veće količine borovnica može poboljšati sposobnost pamćenja. Smatra se da pola šolje dnevno pomaže zdravlju mozga.
"Borovnice su bogate antioksidantima, posebno antocijaninima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale. To su dva faktora povezana s padom kognitivnih sposobnosti", objasnio je doktor za „The Sun“.
Redovno uvođenje borovnica u ishranu utiče na poboljšanu funkciju mozga, zadržavanje pamćenja i smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije.
Ovo nije prvi put da se borovnice povezuju s manjim rizikom od pojave demencije, s obzirom na to da je studija Univerziteta u Sinsinatiju otkrila da konzumoranje ovog bobičastog voća u pedesetim godinama pomaže pri zadržavanju pamćenja.
Naučnici su ispitali 33 osobe u pedesetim i polovina je jela borovnice, a kod njih se nakon toga pokazalo značajnije poboljšanje veština pamćenja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.