Mnoge navike oštećuju našu jetru
Foto: ShutterstockStručnjaci upozoravaju da postoji pet najvećih neprijatelja zdrave jetre, a mnogi ih svakodnevno konzumiramo.
Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu, ali postoje navike i namirnice koje je ozbiljno oštećuju.
Gazirani sokovi, energetski napici i razni deserti preplavljeni su dodatim šećerom koji se u jetri pretvara u masnoću. Istraživanja pokazuju da čak i umerene količine šećera mogu udvostručiti stvaranje masti u ovom organu i povećati rizik od masne jetre i dijabetesa.
Beli hleb, peciva, krofne i drugi proizvodi od rafinisanog brašna podižu nivo šećera u krvi i mogu izazvati insulinsku rezistenciju, što dodatno opterećuje jetru.
Hrana iz konzervi, kutija ili zamrznuti obroci često su puni šećera, soli i aditiva. Takvi sastojci povećavaju rizik od masne jetre i upalnih procesa.

Iako sadrži korisne proteine i gvožđe, crveno meso je bogato zasićenim mastima koje mogu doprineti nakupljanju triglicerida u jetri.
Čak i u manjim količinama, alkohol negativno utiče na jetru, jer podstiče stvaranje masti i usporava njenu regeneraciju.
Ukratko manje šećera, masnoća, alkohola i industrijski prerađene hrane znači više zdravlja i energije za vašu jetru.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







