Sada je pravo vreme za tikvice: Cena niska, a dobrobit za zdravlje neprocenjiva

Tikvica pripada porodici tikvi (Cucurbitaceae), zajedno sa krastavcem, lubenicom, bundevom i drugim biljkama vrstama koje nose seme

08.06.2025. 13:26
  • Podeli:
tikvice, 20 avg 2024 - profimedia-0900347140-66d0b1a9c9b6d.webp Foto: Profimedia

Tikvice su stigle u markete i na pijace i koštaju oko 100 dinara. Sada im je sezona i ovo je idealna prilika da ih uvedete u ishranu. One su čest izbor u odeljku sa svežim povrćem i dragocena su dodatak svakoj bašti. Ovo povrće bez skroba bogato je hranljivim materijama i vredno je uključiti ga češće u ishranu.

Jedna šolja tikvica obezbeđuje skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), a brojna istraživanja ukazuju na niz potencijalnih zdravstvenih koristi ove letnje tikve.

Tikvice nude brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu i niskoj kalorijskoj vrednosti.

Dobar su izvor vitamina, minerala i antioksidanasa, uključujući lutein, zeaksantin i vitamin C. Tikvice doprinose zdravlju organa za varenje, podržavaju zdravlje očiju, a mogu imati pozitivan uticaj i na zdravlje srca i regulaciju telesne težine.

Saznajte više o nutritivnim vrednostima tikvica, benefitima koje potvrđuju stručnjaci i istraživanja, kao i načine na koje ih možete uključiti u svoje obroke, piše Forbs.

Nutritivan sastav tikvica

Tikvica pripada porodici tikvi (Cucurbitaceae), zajedno sa krastavcem, lubenicom, bundevom i drugim biljkama vrstama koje nose seme. Iako se botanički smatra voćem, u kulinarstvu se obično koristi kao povrće.

Jedna šolja (124 g) sirovih, seckanih tikvica sa korom sadrži:

Voda: 118 gr

Energija: 21 kalorija

Proteini: 1,5 gr

Ugljeni hidrati: 4 gr

Vlakna: 1 gr

Ukupni šećeri: 3 gr

Kalijum: 324 mg

Fosfor: 47 mg

Magnezijum: 22 mg

Vitamin C: 22 mg

Kalcijum: 20 mg

Preporučena porcija tikvica je jedna šolja kuvane tikvice, kaže nutricionistkinja Keri Gans.

"Neki dani mogu biti rezervisani za brokoli, prokelj ili šparglu, a drugi za tikvice. Najvažnije je da se povrće konzumira svakodnevno", ističe ona.

Preporučeni dnevni unos povrća za odrasle žene je 2,5– tri šolje, a za muškarce 2,5–četiri šolje.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()