Domaći kolagen ne samo da je neuporedivo jeftiniji od kupovnog, već se mnogi kunu da je i daleko efikasniji, a potrebno vam je samo par sastojaka kako što su šargarepa, celer, luk, šuplja juneća butna kokst.
Foto: ShutterstockZaboravite na skupe kreme, suplemente i estetske tretmane – rešenje za lepu kožu, jake nokte, zdravu kosu i čvrste kosti krije se u jednostavnom domaćem receptu koji možete sami napraviti.
Kolagen, ključna belančevina koja našem telu daje čvrstinu i elastičnost, s godinama prirodno opada. Ali dobra vest je da ga možete nadoknaditi potpuno prirodnim putem – iz sopstvene kuhinje. Jedna žena podelila je svoje iskustvo o pravljenju domaćeg kolagena.
"Čim sam prešla četrdesetu odmah su ljudi iz okoline počeli da mi spominju bore, starenje i to kako je neophodno da iste sasečem u korenu".
"Kako nikad nisam bila opterećena borama, a starost sam doživljavala kao privilegiju, tako o kolagenu nisam ni razmišljala, ali kada je isti počela da spominje moja sedamdesetogodišnja majka, malo sam 'naćulila uši', što bi se reklo", dodala je ona.
Naime, od kako joj je ustanovljena osteoporoza, majka je dobila zadatak da pije kolagen. Ali pošto je ona lik koji voli samo "prirodne stvari", tako je odlučila da napravi domaći kolagen koji je ispao jeftiniji, ali bogami i ukusniji.

Evo kako sam, po njenom receptu, napravila nedeljne zalihe kolagena.

U uređaj za sporo kuvanje (krčko) sam stavila kosku koju je mesar isekao na pola.
Dodala sam vodu do vrha uređaja (moja mama koristi veliku šerpu od 10 litara), uključila sam i ostavila da ključa tokom 10 sati.
Pošto je ovaj uređaj tako dizajniran da nema isparenja vode, količina u loncu je ostala ista. Nakon 10 sati sam iz dobro raskuvane kosti istresla srž, pa sam dodala povrće i ostavila da se sve kuva još 4 sata.
Zatim sam procedila vodu i preručila je u teglice, a povrće sam pojela za ručak, piše Stil.
Ovu vodu, bujon ili čist, prirodni kolagen, pila sam svaki dan po 100 ml. Samo sam je pre toga zagrejala i na mene je imala divan osećaj, kao da pijem supicu (što i jeste istina).
Tako jednom nedeljno spremim sebi ovu supu, bujon, red od junetine, red od piletine – zavisi šta je odstupno u mesari.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







