Konzumiranje hrane kasno uveče zato nikada nije dobra ideja
Svaka zemlja ima svoje tradicije: tako se u Danskoj, Norveškoj i Finskoj večera u 17 ili 18 časova, dok u Španiji, Grčkoj i južnoj Italiji večernji obrok, posebno leti, može da počne i posle 22 časa. Prema stručnjacima, nordijske zemlje su u pravu: hrana uneta posle 18 časova ne donosi korist ni našem zdravlju ni našoj liniji.
"Brzina kojom telo probavlja hranu i metabolizuje hranjive materije ne usporava drastično kada sat pokaže određeno vreme. Međutim, za većinu nas nivo fizičke aktivnosti se smanjuje uveče, što utiče na efektnost sagorevanja kalorija. Osim toga, neka istraživanja sugerišu da kasno večernje jedenje može da poremet cirkadijalne ritmove, utičući na metaboličke procese i da je završavanje poslednjeg obroka ranije poželjnije i za kontrolu težine, i za san i dugovečnost", kaže Rouz Ferguson, nutricionistkinja, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, voditeljka podkasta i autorka knjiga "Juice i Juice + Nourish".
Konzumiranje hrane kasno uveče zato nikada nije dobra ideja. I dok je uključivanje širokog raspona namirnica u našu ishranu ključno za unos raznolikih hranjivih materija, neka hrana konzumirana nakon 18 časova poslepodne može se pokazati pravim opterećenjem za naš probavni sistem.
Uz to, može ometati naše noći i povećati opseg struka zbog dodatnih nepotrošenih kalorija. Ukratko, neka specifična hrana i određene kategorije namirnica nakon zalaska sunca postaju pravi tabu.
Evo 9 namirnica koje ne treba jesti uveče nakon 18 sati ako želite da ostanete u formi, da imate lakše večeri i mirnije noći.
Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert: užitak za zavisnike od sira, ali teret za probavni sistem (bogati su zasićenim mastima), kojem može trebati do 5 sati da ih svari. Uveče radije birajte sveže i nemasne sireve poput kravljeg sira, zrnatog sira ili svežeg mekog sira.
Ako su veliki odrezak ili hamburger glavni deo vašeg večernjeg menija, razmislite ponovo: masno meso je teško za varanje i može nas opteretiti i uzrokovati nesanicu. Radije birajte nemasno meso poput piletine ili ćuretine, male porcije mahunarki ili jaja.
Pržena hrana poznata je po tome da može da ostane u želucu i uzrokuje razne neprijatne probavne smetnje (poput gorušice ili refluksa) koje mogu vaše veče ili noć da pretvore u noćnu moru. Odaberite blaže metode kuvanja poput pečenja u rerni ili na pari. I zaboravite na pržene krompiriće.
„Začinjena hrana ne samo da može uzrokovati probavne smetnje, već i povećati telesnu temperaturu, otežavajući uspavljivanje“, kaže Rouz Ferguson. Izbegavajte biber i ljute papričice, a umesto toga začinite svoja večernja jela aromatičnim biljem poput peršuna, žalfije, origana, ruzmarina i bosiljka.
Bogati korisnim hranjivim materijama, kupus i kelj zahtevaju mnogo vremena za asimilaciju: do 5 sati. Brokoli, prokelj i karfiol takođe trebaju dugo vremena za probavu i mogu uzrokovati nadutost. Jedite ih, ali ne uveče.
Masne ribe (losos, haringa, skuša) zahtevaju više probave od belih riba. Ako su još i u ulju, napor našeg probavnog sistema se udvostručuje. Izbegavajte ih uveče i umesto toga odaberite filete bele ribe (čak i smrznute) poput bakalara ili oslića.
Prava šećerna bomba, sladoledi pružaju visoku količinu kalorija koje, osim ako ne idemo da plešemo, ne sagorevamo. Uz to, šećeri uzrokuju skokove glukoze u krvi. Izbegavajte kornete i kupove, a odlučite se za sorbete bez šećera (ili još bolje, sveže sezonsko voće).
Loše vesti za „čokoholičare“: čokolada sadrži stimulativne materije koje nas mogu držati budnima. Ako je čokolada mlečna, bogata je mastima i opterećuje jetru. „Čokolada ne samo da sadrži kofein, već i teobromin, još jedan stimulans koji može da poveća srčani ritam i ometa san“, potvrđuje Rouz Ferguson. Zamenite je tamnom čokoladom bez šećera.
Ali kako, reći ćete, salata je super zdrava! Međutim, sastoji se od raznog sirovog povrća koje je teško svariti, a uveče kada probava može da bude sporija zbog neaktivnosti, može da počne da se fermentiše već u želucu, uzrokujući nadutost i isprekidan san. Ostavite velike salate za vreme ručka, prenosi Vogue.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.