Krastavci su vrsta povrća koju mnogi vole da jedu tokom toplijih dana, posebno tokom leta kada ih mnogi jedu kao dodatak jelima ili uživaju u krastavcima kao osvežavajućoj užini.
Ovo povrće se sastoji od skoro 95 odsto vode i ima malo kalorija, što ga čini još boljim izborom za jelo tokom letnjih meseci.
Pored toga što je ukusan i osvežavajući, redovna konzumacija krastavca povezuje se sa raznim zdravstvenim prednostima, kao što su gubitak težine, bolji krvni pritisak i slično.
Evo sedam zdravstvenih koristi povezanih sa redovnim jedenjem ovog popularnog povrća.
Krastavci sadrže dosta vode i antiinflamatorna svojstva koja mogu pozitivno uticati na zdravlje i izgled kože. Ako se često konzumiraju, vremenom mogu ublažiti iritaciju, smanjiti otok i dati koži osvežen izgled. Osim za jelo, popularno je koristiti ih u nezi kože, posebno stavljati na oči kako bi smanjili otok i smanjili podočnjake.
Krastavci nemaju mnogo kalorija, ali sadrže dobar izvor hranljivih materija. Na primer, krastavci sadrže vitamine C i K, kalijum, magnezijum i mangan - sve hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje. Konzumiranje krastavaca u različitim kombinacijama pomaže da se u organizam unesu neophodne hranljive materije, a s obzirom na mali broj kalorija, ne treba da se plašite količine koju želite da unesete.
Prema Health Shots-u, krastavci se sastoje od 95 posto vode, što ih čini odličnim povrćem koje će vam pomoći da ostanete hidrirani. Konzumiranje krastavaca pomaže u održavanju dovoljne količine tečnosti u telu, posebno tokom toplih dana ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti, poput treninga.
Zbog visokog sadržaja vode i niskog sadržaja kalorija, krastavci su idealna hrana za sve koji žele da smršaju. Ovo povrće će vam pomoći da se osećate sito i sprečiće prejedanje, čime ćete smanjiti ukupan unos kalorija. Krastavci su veoma popularni u salatama, na primer mešani ili seckani, a tu je i salata od krastavca sa kajmakom, koja je posebno popularna tokom leta.
Krastavci su bogati antioksidansima, uključujući flavonoide i tanine, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u telu. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti, prenosi Health Shots.
Jedno od povrća koje pozitivno utiče na zdravlje probave su krastavci, a razlog je sadržaj vlakana koji se nalazi u njima. Sadržaj vlakana u krastavcima utiče na pravilno i dobro funkcionisanje sistema za varenje. Jedenje krastavaca pomaže u regulisanju pražnjenja creva, sprečava zatvor i utiče na opšte zdravlje creva.
Pored svega navedenog, krastavci mogu pomoći i u kontroli nivoa šećera u krvi. Prema Health Shots, jedenje krastavaca može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i sprečiti komplikacije povezane sa dijabetesom. Krastavci imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnom hranom za dijabetičare.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.