Način pripreme hrane igra značajnu ulogu u nutritivnim vrednostima obroka
Foto: ShutterstockDr Magdalena Vujović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ističe da je slanina prepoznata kao dobar nutritijent, bogata selenom, vitaminima B-kompleksa, ali se mora konzumirati umereno, a preporuka je isključivo tokom zimskih meseci.
Ukoliko je pred vama naporan radni dan koji zahteva i fizičku i mentalnu snagu, lekari preporučuju tradicionalni doručak poput slanine i jaja.
"Nisu svima iste energetske potrebe, niti isti radni zadaci. Jaja i slanina predstavljaju nutritivno bogat doručak, ali su i kalorijski bogatiji u odnosu na ovsenu kašu, pa su preporuke uvek individualne", kazala je za Vijesti dr Magdalena Vujović iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Način pripreme hrane igra značajnu ulogu u nutritivnim vrednostima obroka.
"Na primer, priprema jaja na laganoj vatri ili pečenje slanine može značajno da utiče na broj kalorija i sadržaj masti u obroku“, istakla je Vujović.

Ona ističe da je slanina prepoznata kao dobar nutritijent, bogata selenom, vitaminima B-kompleksa, ali se mora konzumirati umereno, a preporuka je isključivo tokom zimskih meseci.
Međutim, tradicionalni doručak nije preporučljiv za osobe sa kardiovaskularnim problemima, visokim holesterolom ili poremećajem lipidnog statusa.
Takođe, Vujović naglašava prednosti ovsenih kaša i drugih žitarica, koje su izuzetno pogodne za osobe koje žele da izgube višak kilograma, jer oblažu želudac i podstiču probavu.
"Ovsene pahuljice, posebno kada se pripremaju na nižim temperaturama, stvaraju biofilm u probavnom traktu, što doprinosi boljoj probavi i stabilizaciji nivoa glukoze u krvi“, istakla je dr Vujović.

Prema anketi putem interaktivne aplikacije Megafon, većina gledalaca (82 odsto) izabrala je tradicionalni doručak sa jajima i slaninom, dok 18 odsto smatra da je idealan doručak ovsena kaša.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







