Šta je zdravije, tost ili svež hleb?

Na jednu stvar posebno treba da obratite pažnju

11.03.2023. 20:06
  • Podeli:
Hleb (3)-64086c8f9726b.webp Foto: Pixabay

Većina nutricionista ističe da nijednu namirnicu ne treba izbacivati iz ishrane, već da je samo potrebno da znate u kojoj količini da je konzumirate i uz koje druge namirnice da je koristite.

Jedna od takvih je definitivno hleb, za koji se vezuju i mnoge predrasude. 

Ipak, nutricionistkinja Nataša Đukić za “Informer” ističe da postoji razlika između tostiranog i svežeg hleba, gde prednost daje hrskavom tostu:

"Kada je reč o prepečenom naspram svežeg hleba, tost je u blagoj prednosti, posebno za one koji paze na unos ugljenih hidrata ili šećera. Kada tostirate hleb, hemijska reakcija dovodi do razgradnje skroba i hleb postaje lakši za varenje. Koji god hleb da koristite za tostiranje, nikada nemojte jesti krišku koja je izgorela i pocrnela u tosteru", kaže ona.

Pored neprijatnog gorkog ukusa to donosi i druge neželjene probleme. Naime, kada hleb pregori, potencijalno kancerogeno jedinjenje zvano akrilamid, formira se iz skroba i amino-kiselina prisutnih u hrani. 

"Što je hleb tamniji, veća je šansa da je nastao neki akrilamid", navodi nutricionistkinja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()