Iako sladoled sadrži neke važne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamini D i A, oni nisu u dovoljnim količinama da bi dobro uticali na zdravlje.
Ono što svakako ima je mnogo masti i šećera, tako da se ne treba oslanjati na sladoled da biste dobili dnevnu dozu ovih ključnih hranljivih materija.
Svakodnevna konzumacija sladoleda može uticati na telo i zdravlje na mnogo načina, a neki od faktora mogu biti štetniji od drugih.
Zubi mogu biti osetljivi na hladnu, toplu i kiselu hranu i piće, a to se dešava kada se zubna gleđ, ljuska koja pokriva zube, skupi i nervni završeci zuba budu izloženi. Ako sumnjate da bi osetljivost zuba mogla biti vaš problem, svakodnevno jedenje sladoleda će to potvrditi. Obavezno posetite svog stomatologa, a ako u međuvremenu nastavite da jedete sladoled, nemojte ga gristi, već ližite.
Trener i nutricionista slavnih ličnosti, Džej Kardijelo, veruje da šećeri u sladoledu pomažu u izgradnji mišića i sprečavaju razgradnju proteina povećanjem nivoa insulina u telu. Dodaje da sladoled može da bude koristan i do dva sata posle treninga. Međutim, doktor Kristi Funk smatra da, iako ima istine u tome da je sladoled posle treninga dobar za oporavak, ipak ne treba preterivati. Važno je koliko ste vežbali, a doktor Trevis Stork veruje da konzumiranje sladoleda posle treninga nije idealan izbor.
Ključna studija objavljena u Journal of Sleep Medicine otkrila je da je jedenje hrane sa malo vlakana i bogato zasićenim mastima povezano sa boljim snom. Konzumiranje više šećera, posebno noću, smanjuje količinu dubokog sna koji regeneriše. Stručnjak za spavanje Kris Vinter veruje da sladoled posle večere ili jedenje puno masne hrane pre spavanja nije rešenje za probleme sa spavanjem većine ljudi. Dr Zima savetuje da je pre spavanja bolje pojesti bananu koja je bogata magnezijumom, i samim tim poboljšava san.
Doktorka Eva Selhub dodaje da je hrana sa visokim sadržajem masti i šećera, poput sladoleda, štetna za mozak. Brojne studije su otkrile korelaciju između ishrane bogate rafinisanim šećerima i oštećene funkcije mozga, pa čak i pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja kao što je depresija.
Iako je sladoled mnogima omiljena poslastica, njegova svakodnevna konzumacija može da izazove gojaznost, dijabetes i negativno utiče na zdravlje srca.
Ako se ugojite od svakodnevnog jedenja sladoleda, takođe ćete povećati rizik od razvoja svih hroničnih zdravstvenih problema koji prate to, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak.
Svakodnevno jedenje visokokalorične, masne i teške hrane poput sladoleda svakako nije dobra ideja. Jedno istraživanje pacijenata sa srčanim udarom pokazalo je da je veća verovatnoća da će ljudi imati srčani udar ili druge ozbiljne koronarne probleme nakon što su jeli neobično težak obrok. Hrana sa visokim sadržajem masti i šećera izaziva naglo povećanje insulina i triglicerida u krvi, povećava krvni pritisak i rad srca, izaziva začepljenje krvnih sudova, što može izazvati srčani udar.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.