Pasulj je poznat kao namirnica bogata vlaknima i proteinima
Foto: ShutterstockIako je pasuljiz konzerve praktičan i ukusan, mnogi se pitaju da li je kuvanje suvog pasulja od nule zdravija i isplativija opcija. Oba tipa pasulja imaju svoje prednosti, ali da li zaista postoje značajne razlike među njima? Da bismo razjasnili ovu dilemu, pitali smo stručnjake za mišljenjem prenosi City Magazine.
Pasulj je poznat kao namirnica bogata vlaknima i proteinima. Prema dijetetičarki Kiran Campbell, konzervirani i suvi pasulj su nutritivno gotovo identični i bogati su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa i cinka. Porcija od pola šolje obično sadrži oko sedam do osam grama proteina, što je dvostruko više nego ista količina mleka, objašnjava dijetetičarka Amanda Sauceda.
Oba tipa pasulja predstavljaju odličan izvor prebiotičkih vlakana i otpornog skroba, koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i zdravlja creva. Ipak, Sauceda napominje da neki ljudi lakše vare suvi pasulj. Namakanje pasulja u vodi pre kuvanja pomaže da se smanji sadržaj šećera koji može izazvati probavne smetnje.
Suvi pasulj, očekivano, sadrži samo jedan sastojak – pasulj. S druge strane, konzervirani pasulj često sadrži dodatke poput vode, soli i začina. Iako neke konzerve mogu imati i konzervanse, u prodavnicama lako se mogu pronaći i one bez dodataka.

Registrovana dijetetičarka Averi Zenker savetuje da se obrati pažnja na nivo natrijuma, posebno ako pazite na unos soli. Dobra vest je da se ispiranje pasulja iz konzerve ukloni veći deo soli.
Kada je reč o ceni i količini, suvi pasulj je jasan pobednik.
"Volela bih da više ljudi zna koliko je jednostavno pripremiti suvi pasulj“, kaže Sauceda, koja ga sama kuva barem jednom nedeljno.
"Nutritivno se ne razlikuje od konzerviranog, ali što se tiče ukusa i budžeta, dobijate mnogo više.“
Ako vam je cilj ušteda i veća količina, suvi pasulj je pravi izbor.
Suvi pasulj nakon kuvanja obično ima kremastiju teksturu i orašastiji ukus, što jelima daje dodatnu dimenziju. Konzervirani pasulj je ujednačen i praktičan za brza jela poput humusa od belog pasulja ili kao dodatak tacosu i tortiljama.
Suvi pasulj je takođe lakše prilagoditi receptima, posebno ako želite da kontrolišete količinu soli, bilo zbog zdravlja ili specifičnog ukusa – čak i kod pripreme slatkih jela, poput kolača sa crnim pasuljem.
Osim toga, kuvanje suvog pasulja omogućava postepeno dodavanje ukusa uz pomoć omiljenih začina i aromatičnog bilja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







