Jogurt je dobar izvor kalcijuma za jačanje kostiju, ali i za zdravlje creva zbog dobrih bakterija koje sadrži
Jogurt je namirnica koji se često nađe na trpezi većine ljudi u našoj zemlji, naročito za doručak. Ovaj mlečni proizvod nije samo svestran (može da se pije i jede kašikom u grčkoj varijanti, ali i da se koristi kao baza za sosove, smutije i peciva), nego je i nutritivno poželjna namirnica.
"Jogurt je dobar izvor kalcijuma za jačanje kostiju, ali i za zdravlje creva zbog dobrih bakterija koje sadrži", kaže nutricionistkinja Keri Gans. Takođe može biti izvor belančevina.
Uprkos svojim kvalitetIma, često se "izgubi" negde u frižideru, a kad ga ponovo primetimo, čeka nas neprijatno iznenađenje - istekao mu je rok trajanja.
To, naravno, otvara neka pitanja, poput: Da li je u redu piti jogurt nakon isteka roka trajanja i šta se najgore može dogoditi ako se usudite da okusite jogurt kojem je istekao rok trajanja.
Uglavnom, kad sledeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemojte ga baciti jer datum označen sa "najbolje upotrebiti do" ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrebiti do navedenog datuma.
"Mnogo toga se svodi na kvalitet, a ne na pitanje bezbednosti", kaže dr Bendžamin Čepmen, profesor sa Univerziteta Severne Karoline.
U suštini, datum odštampan na jogurtu samo znači do kada proizvođač garantuje da je kvalitet jogurta na vrhuncu. Ukratko, možete piti jogurt i nakon što mu je istekao rok trajanja.
"Posle isteka datuma postaće kiseliji zbog fermentacije. Međutim, to ne znači da je zdravstveno sigurno konzumirati jogurt koji vam mesecima stoji u frižideru. Neotvoreni jogurt uglavnom možete konzumirati još oko mesec dana pošto mu je istekao rok trajanja", kaže dr Čepmen.
Ako grčki jogurt otvorite i ostavite ga u frižideru, može trajati najviše nedelje dana, a to se naročito odnosi ako ste kašičicu stavljali u usta pa u jogurt jer je tako dospelo više mikroorganizama i bakterija iz vaših usta u jogurt.
Stvari su jednostavne, kaže Čepmen, pomirišite jogurt, a ako ima loš miris bacite ga. Ako mu je miris dobar, a ukus loš takođe ga bacite. Ako su mu dobri i ukus i miris možete ga piti.
Šta može da vam se dogodi ako konzumirate pokvaren jogurt?
"Ako konzumirate jogurt koji je bio zatvoren, izazvaće vam problem u crevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po ukusu prepoznati da ne valja. Ako konzumirate pokvaren jogurt koji je stajao otvoren u frižideru do čega takođe teško može doći zbog već navedenog razloga, možete očekivati proliv, grčeve i povraćanje", ističe Gans.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.