Svaki dan za doručak jela je tri jajeta: Bila je zapanjena kad je shvatila šta se dogodilo sa njenim zdravljem

Odlučila sam se na lični eksperiment i odlučila da svakog dana jedem tri jaja za doručak tokom nedelju dana. Rezultati su me zapanjili

22.03.2024. 14:24
  • Podeli:
jaje na oko, jaja, doručak, hrana, jedenje, tiganj - profimedia-655b68506c708.webp Foto: Profimedia

"Prvi korak u mom eksperimentu bio je suočavanje sa dugo prisutnim mitom da jaja negativno utiču na srce. Ispostavilo se da je ova percepcija zastarela i da su istraživanja pokazala da jaja nisu toliko štetna kako se mislilo. Nutricionista Joana Burdeos mi je objasnila da su jaja bogata proteinima i esencijalnim hranjivim materijama kao što su vitamini rastvorljivi u mastima, B vitamini, folna kiselina i holin. Osim toga, jaja su nazvana "savšenim proteinom" zbog svih devet esencijalnih aminokiselina koje sadrže - priča Džejmi Stetis, novinarka magazina "Healthy".

Uzbuđeno je sam započela svoju nedelju doručkujući tri jaja svakog dana. 

"Prvi dan sam napravila fritatu sa preostalim lososom, serviranu preko osvežavajuće rukole sa fetom. Sledećeg dana, u žurbi da spakujem stvari za putovanje, uzela sam tri kuvana jaja sa salatom. Onda sam jela jaja na oko, pa omlet, pa poširana jaja, pa opet kuvana i pečena. I tako sam izgurala nedelju dana. Ovaj eksperiment je pokrenuo nešto više od promene u ishrani", uticao je i na moje svakodnevne odluke.

Foto: Pixabay

Tokom nedelje, kaže, primetila je da je postala pažljivija u izboru ostale hrane koju jede tokom dana.

"Umesto da smažem kolač, odlučila sam se za dve jabuke. Ova promena me je zadržala sitiijom duže vreme, što se pokazalo korisnim tokom dugih letova i zaposlenih dana."

Iako se vodi polemika oko toga koliko je sigurno jesti jaja svakodnevno, istraživanja su se promenila tokom godina. Harvard Health sada sugeriše da prosečna zdrava osoba može konzumirati i do sedam jaja nedeljno bez značajnih posledica.

"Dijetetičar nutricionista Blanka Garcija me je podsetila da je važno održavati raznovrsnost u ishrani i da se jaja ne bi trebala konzumirati u prevelikim količinama svakog dana. Nakon nedelje eksperimenta, shvatila sam da su jaja veoma vredan izvor proteina i hranljivih materija. Nameravam da zadržim neke navike, kao što su konzumacija tvrdo kuvanih jaja kao užine ili priprema različitih jela kao što su omlet i fritate. Ovaj eksperiment me je podsetio da hrana nije samo gorivo za telo, već i alat za donošenje boljih svakodnevnih odluka u vezi sa zdravljem."

Ako tražite način da unapredite svoju ishranu, razmislite o uključivanju jaja u svoj doručak. Moje iskustvo pokazuje da mala promena u ishrani može imati značajan uticaj na vaše zdravlje i svakodnevni život.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()