Mnogo mladih ljudi zatekli smo na Institutu za onkologiju i radiologiju
Prema izveštaju američkih onkologa novi pacijenti su uglavnom mlađi od 45 godina. Tim povodom oni su apelovali na vladu da reguliše proizvodnju hrane, odnosno štetne supstance u prerađevinama. Mi smo posetili onkološko odeljenje kako bi proverili situaciju kod nas i razgovarali sa pacijentkinjom koja je uspešno izlečena od raka koštane srži.
Onkolozi Amerike upozoravaju da beleže sve više pacijenata mlađih od 45 godina. Nažalost i kod nas situacija nije ništa bolja jer smo mnogo mladih ljudi zatekli na Institutu za onkologiju i radiologiju.
"Ono što smo mi videli na našem uzorku pacijenata, kada je u pitanju kolorektalni karcinom, mislim da su oni o tome pričali negde pet posto pacijenata su mlađi od 40 godina. Najmlađi naš pacijent kojeg smo lečili sa kolorektalnim karcinomom ima 25 godina", kaže za UNU direktor Instituta za onkologiju i radiologiju dr Milan Žegarac.
Slična je situacija i sa karcinomom dojke od kojeg godišnje oboli više od 4.000 žena. Prema zvaničnim podacima godišnje umre više od 1.500 žena.
"Tu podaci govore da je negde 12 odsto tih pacijentkinja mlađe od 45 godina, a to nije mali broj. Mi to svakog dana viđamo. Sa druge strane što uviđamo kod mlađih žena vrlo često budu vrste karcinoma koji imaju lošu prognozu. To su ti triple negativni karcinomi", dodaje Žegarac.
Onkolozi za takvu situaciju krive nezdravu hranu. Naša sagovornica Nastasja Nedimović obolela je od karcinoma koštane srži sa samo 27. godina i to u trudnoći. Opaku bolest je uspešno pobedila i od tada svakodnevno deli savete kako da pripremite zdravu hranu i sačuvate svoju telo.
"Ja sam mišljenja stvarno da možemo da utičemo. Ne može niko da me ubedi sada zato što je sada zatrovana zemlja, vazduh, voda i ostalo da ja sad treba da sedim skrštenih ruku i da ne radim ništa i da ja sada treba da uzmem, kao nema veze sve nam je zatrovano, čipseve, grickalice, gazirane stolove, mislim i ostalu svu zapakovanu industrijsku hranu", kaže zagovornik zdravog života "Cancer influenser" Nastasja Nedimović i dodaje:
"Ja mogu da kažem da već osam godina ne jedem meso i mesne prerađevine, jedem ribu, ako se to smatra mesom. Ne jedem industrijsku hranu, upakovanu, ti aditivi su stvarno, katastrofa za naše telo, ne jedem belo brašno koje je izbeljeno i na kojem je odtranjeno sve korisno, šećer a ni veštačke zaslađivače koji su sada onako moderni."
Naši sagovornici savetuju da osim unosa sveže hrane umesto prerađevina, neophodno je biti i fizički aktivan, uz to ići i na redovne skrining preglede. Kako napominju čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.