Jedite ga tokom zime
Ovo voće bogato je vitaminom C, vlaknima i drugim hranjivim materijama, a iako je slatkog ukusa pogodno za dijabetičare.
U pitanju je kivi, a ovo su njegove zdravstvene dobrobiti.
Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u podršci imunog sistema.
"Jedan kivi može da osigura više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C, pomažući telu da se odbrani od bolesti", rekla je nutricionistkinja i edukatorka za dijabetes Archana Batra, za HealthShots.
Ovo je voće bogato antioksidansima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Ti antioksidansi igraju ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
Uprkos slatkom ukusu, kivi ima relativno malo kalorija i masti, što ga čini zadovoljavajućim i hranjivim međuobrokom za one koji žele da kontrolišu svoju težinu. Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrednosti u kiviju podstiče osećaj sitosti, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve mršavljenja.
Kombinacija vitamina C i antioksidansa u kiviju podržava zdravlje kože, podstičući sintezu kolagena i štiteći kožu od oksidativnih oštećenja. Redovna konzumacija kivija može pridoneti mlađem i svetlijem tenu kože.
Kivi sadrži jedinstven spoj koji se zove serotonin, često povezan s a regulacijom raspoloženja i spavanjem.
"Konzumacija kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju kvaliteta i trajanja sna, što ga čini prirodnom i zdravom opcijom za rešavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.
Vitamin K neophodan je nutrijent za zdravlje kostiju, a adekvatan unos podstiče apsorpciju kalcijuma te doprinosi jakim i zdravim kostima. Na taj način smanjuje rizik od osteoporoze. Kivi je dobar izvor ovog vitamina pa ga vredi dodati u ishranu.
Dok se kivi uopšteno smatra sigurnim za većinu, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih moramo biti svesni. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi i osećati simptome kao što su svrab, oticanje ili otežano disanje.
Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može uzrokovati probleme s probavom ili alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Ako smo zabrinuti ili osetimo bilo kakve nuspojave, preporučljivo je konsultovati se sa zdravstvenim radnikom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.