Ona je prava riznica zdravlja
Foto: PixabayIako mnogi vole da je drže na ormaru zbog mirisa, dunja je mnogo korisnija kada se pojede.
Ova voćka zri od oktobra do decembra i prava je riznica zdravlja.
Zlatnožute boje, oporo kiselog ukusa, dunja potiče iz jugozapadne Azije. U stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.
Bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Zahvaljujući taninu i sluzi, ova voćka povoljno deluje na rad organa za varenje.
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, pa je zbog toga odličan izbor za sve koji žele da regulišu telesnu težinu.

Dunja obiluje antioksidantima, a sadrži i pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja krvnih sudova. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C, koji se nalazi u dunji.
Kuvana dunja blagotvorno deluje protiv upala želuca i creva, a sok je dobro sredstvo za ublažavanje prvih simptoma upale ždrela i krajnika.
Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







