Za bolju krvnu sliku: Ove namirnice su najbolji prirodni izvor gvožđa

Za sve koji imaju anemiju, ali i one koji se hrane zdravo.

10.10.2023. 15:20
  • Podeli:
cvekla pixabay-6511570bcce83.webp Foto: Pixabay

Nedostatak gvožđa u krvi je problem koji muči mnoge. Ako se stalno osećate umorno i nemate energije, pospani ste, bledi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate energije, svakako bi trebalo da proverite krvnu sliku, jer su to najčešći simptomi nedostatka gvožđa.

Takođe, nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, koju karakteriše smanjen nivo eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije lekari mogu da prepisuju tablete koje sadrže gvožđe, ali ključna za uspešnu borbu protiv anemije je pravilna ishrana koja uključuje hranu bogatu gvožđem.

U nastavku saznajte koji su najbolji prirodni izvori gvožđa.

Cvekla

Stara dobra cvekla se s razlogom naziva jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Puna je gvožđa, što je čini odličnom za anemične ljude. To je niskokalorična hrana sa puno vlakana i dobrih proteina, koja nas čini sitima i daje nam energiju.

Kupinovo vino

Ovaj napitak se preporučuje kod anemije jer sadrži znatne količine gvožđa i vitamina C, a prema nekim istraživanjima, poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 odsto. U njemu treba uživati umereno – samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za poboljšanje krvne slike.

Semenke (bundeva, lan, susam)

Možda niste ni znali da su razna semena dobar izvor gvožđa. Zaista ih je lako uključiti u ishranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili kao dodatak raznim jelima.

Foto: Pixabay

Iznutrice

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, posebno ako ste sigurni u njihovo poreklo i kvalitet uzgoja. Pored gvožđa, jetra sadrži razne minerale, proteine i vitamine korisne za naše zdravlje.

Crveno meso

Za ljude koji konzumiraju meso i žele da poboljšaju unos gvožđa, teletina i govedina su odličan izbor. Nemasno crveno meso je bogat izvor gvožđa.

Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i čorbi, kao glavno jelo ili kao prilog. Osim što je ukusan, pasulj je koristan i zbog količine gvožđa koju sadrži, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

Leblebija

Leblebija čini čuda za naše varenje, ali i za našu krvnu sliku. Spada u grupu namirnica koje sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, supstance neophodne za sintezu hemoglobina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()