Za ovo voće kažu da može zameniti skupe lekove za holesterol

Uvek je pravi izbor, a savetuje se da se jede svakodnevno

29.09.2025. 11:41
  • Podeli:
jesen jabuke grožđe-68da5040b13cb.webp Foto: Pixabay

"Jedna jabuka dnevno tera lekara iz kuće", poznata je izreka koja podseća na blagotvorno dejstvo ovog omiljenog voća na organizam.

Srbi godišnje pojedu oko 14 kilograma jabuka po osobi, a najpopularnije su voćkaste i blago kisele sorte poput Elstara, Brejburna i Jonagolda. Ali, koje su sorte zapravo najzdravije?

Jabuke se sastoje od oko 85 odsto vode, što ih čini niskokaloričnim voćem, sa prosečno od 50 do 70 kalorija po komadu. Sadrže značajne količine vitamina C, folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, kao i vlakna poput pektina i celuloze.

Osim toga, bogate su fitokemikalijama i antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od slobodnih radikala. Male količine vitamina A, B1, B2, niacina, B6 i E takođe doprinose nutritivnoj vrednosti, a koncentracija ovih materija zavisi od sorte.

Britanski naučnici otkrili su da redovno konzumiranje jabuka može imati sličan efekat na snižavanje holesterola kao i statini. Prema studiji, kada bi 70 odsto britanske populacije starije od 50 godina jelo jednu jabuku dnevno, moglo bi se sprečiti oko 8.500 smrtnih slučajeva godišnje.

Stare sorte i polifenoli

Stare sorte jabuka poput bobovca, kanade, božićnice, mašanke i zelenike posebno su bogate polifenolima i cenjene zbog svoje otpornosti i ukusa. Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, pomažu u regulaciji krvnog pritiska i smanjuju upale. Polifenoli takođe mogu neutralisati alergene, zbog čega su ove sorte bolje podnošljive za osobe sklone alergijama. Nasuprot tome, novije sorte poput Brejburna, Elstara, Golden Delišesa, Grani Smita i Jonagolda sadrže znatno manje polifenola.

Crvene i ružičaste jabuke, kao što su pomenute stare sorte, posebno su bogate vitaminima zahvaljujući antocijaninima u kori. Na primer, sorte Gloster i Koksova narandžasta (Cox’s Orange) takođe spadaju u ove nutritivno bogate jabuke. Grani Smit, iako popularna, sadrži znatno manje vitamina.

Nemački portal 24 Vita savetuje da, kada je moguće, ne ljuštite jabuke već ih dobro operete, jer se vlakna i sekundarne biljne materije nalaze u kori ili neposredno ispod nje. Takođe, preporučuje se kupovina jabuka sa lokalnih farmi, po mogućstvu organskih, kako biste izbegli pesticide i dobili voće sa višim sadržajem polifenola.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()