Žuto ili narandžasto, pitanje je sad: Koje žumance je bolje za naše zdravlje?

Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na njegov kvalitet

19.01.2025. 14:19
  • Podeli:
kuvano jaje, kuvana jaja, žumance - profimedia-0895164736-678cfbbc77311.webp Foto: Profimedia

Da li ste se nekada pitali zašto neko žumance ima bledožutu boju, dok je drugo narandžasto? Možda vas zanima utiče li ta razlika na kvalitet i nutritivnu vrednost jajeta, pa ćemo na to pitanje pokušati da odgovorimo. 

Boja žumanceta direktno je povezana sa vrstom hrane koju kokoške konzumiraju. One koje se hrane namirnicama bogatim karotenoidima - prirodnim pigmentima prisutnim u kukuruzu, šargarepi i raznim vrstama zelene hrane - proizvode jaja sa intenzivno žutim ili narandžastim žumancetom.

S druge strane, koke koje u ishrani imaju više žitarica poput pšenice i ovsa, nose jaja sa bledožutim žumancetom.

Postoji uvreženo mišljenje da tamnije žumance znači kvalitetnije i hranjivije jaje. Međutim, boja žumanceta nije pouzdan pokazatelj nutritivne vrednosti. Istraživanja pokazuju da jaja sa tamnijim žumancima mogu sadržavati više vitamina A i luteina, ali te razlike nisu značajne.

Takođe, mnogi tvrde da su jaja sa narandžastijim žumancetom ukusnija. Ipak, ukus jajeta više zavisi od raznovrsnosti ishrane i uslova uzgoja koka nego od same boje žumanceta. Kokoške koje imaju pristup otvorenim pašnjacima i raznovrsnu ishranu obično nose jaja bogatijeg ukusa.

A šta ćemo sa ljuskom?

Uz boju žumanceta, često se postavlja pitanje utiče li boja ljuske jajeta na kvalitet. Boja ljuske, bilo da je bela ili smeđa, ne utiče na nutritivnu vrednost ili ukus jajeta. Ona isključivo zavisi od rase koka: bele koke nose bela, a smeđe koke smeđa jaja.

Zaključno, iako boja žumanceta može da otkrije više o ishrani koka, ne odražava direktno kvalitet, hranjivu vrednost ili ukus jajeta. Za najbolji ukus i nutritivnu vrednost, preporučuje se kupovina jaja od lokalnih proizvođača koji kokama obezbeđuju kvalitetne uslove i raznovrsnu ishranu.

Bez obzira na nijansu žumanceta, jaja su izvrstan izvor proteina i drugih važnih nutrijenata za vašu ishranu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()