UNA na pčelarskoj radionici: Mališani danas učili kako se pravi med i druži za pčelicama

Za proizvodnju dobrog meda potrebni su ljubav, trud i zdrave pčele

Autor: Web UNA TV
24.08.2025. 19:05
  • Podeli:

Još jedan od rituala koji mnogi od nas imaju, jeste da svako jutro uzmemo po kašičicu meda. O tome kako taj med dolazi na rafove prodavnica, znamo osnovno, ali danas su najmlađi Beograđani imali priliku da čuju i nešto više. Više u priči Vuka Mićića.

Pčelarska odela, saće i nož za otvaranje košnice dobili su mladi polaznici radionice „Pčelarev sin”, koju je na Novom Beogradu održao pčelar Stefan Stevanović.

"Nama je baš drago da imamo tu priliku da sa decom zajedno pričamo o pčelama i da ih naučimo i da im približimo košnicu da se deca ne boje pčela, jer u današnje vreme stariji ljudi imaju neku bojazan, ali njih možda niko nije naučio. Ovde imamo 20 pčelarskih odela i 10 košnica i učićemo decu kako da priđu košnici, kako da barataju sa košnicom i to naravno sa svim pratećim rekvizitima", priča za UNU Stevanović.

Za proizvodnju dobrog meda potrebni su ljubav, trud i zdrave pčele. Dobar med je teško prepoznati osim ako nemate iskustva. U tom slučaju najbolje je konzumirati kristalisan i suncokretov med, kao i med od uljane repice, jer se ta tri meda, prema rečima organizatora, ne mogu falsifikovati.

"Ja kada dostavljam med na kućne adrese vidim koliko ljudi cene pčelarstvo, tako da ljudi koji žele kvalitetan med i koji cene pčelarstvo, oni i pronađu kvalitetnog pčelara. Kada pogledam koliko ljude vole med i cene moj rad kao pčelara, izuzetno sam sreća i zadovoljan i mogu reći da Beograd stvarno ima porodice koje su edukovane i koje vole ekologiju", dodaje Stevanović.

 I upravo su beogradski mališani, koji su učestvovali na radionici "Pčelarev sin", ti koji vole i ekologiju i da uče. Na njoj su mogli da saznaju kako da prepoznaju pčele, kako da se ponašaju u prisustvu vrednih insekata, ali i tajne zanata koji je vekovima prisutan na našim prostorima.

Ljubav ka sticanju novog znanja uvek polazi iz porodice, a mali učesnici radionice o pčelama imaju odličnu podršku u svojim roditeljima.

Med je gusta i slatka tečnost koja se dobija od medonosnih pčela. Njegova redovna konzumacija poboljšava krvnu sliku kao i rad creva i želuca. Važno je da se upoznamo sa proizvodnjom meda i pčelama, jer što se više meda proizvodi i što se više med potencijalno konzumira, to će naš narod biti zdraviji.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()