Konačno mogu da odahnu: EU okončala monitoring nad Bugarskom i Rumunijom

Monitoring je uveden nakon prijema ove dve zemlje u EU

15.09.2023. 17:37
  • Podeli:
Evropski parlament_Foto Tanjug_AP Photo_Jean-Francois Badias-645a952db7c00.webp Foto: Tanjug / AP Photo / Jean-Francois Badias

Evropska komisija danas je i zvanično okončala postupak nadzora Bugarske i Rumunije koji je uveden odmah po njihovom ulasku u EU-u zbog manjkavosti u pravosuđu, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Kraj monitoringa, Bugarska i Rumunija mogu da odahnu

Komisija je danas stavila van snage dve odluke kojima je uspostavljen mehanizam poznat kao Mehanizam saradnje i provere (CVM).

"Želela bih da čestitam Bugarskoj i Rumuniji na velikom napretku koji su postigle od njihovog pristupanja EU. Vladavina prava jedna je od osnovnih vrednosti naše Unije i obe članice sprovele su velike reforme proteklih godina i danas priznajemo te napore stavljajući tačku na CVM”, izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Hina.

Dodala je da će se stanje u pravosuđu u Bugarskoj i Rumuniji pratiti u redovnim godišnjim izveštajima o vladavini prava koji se rade za sve države članice.

CVM je uveden kao prelazna mera kako bi se pratio napredak u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije u obe zemlje te dodatno borbe protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj.

CVM osmišljen kao prelazna mera

EK je redovno od 2007. godine objavljivala izveštaj o napretku tih zemalja u području pravosuđa i unutrašnjih poslova. U oktobru 2019. godine objavljen je poslednji izveštaj za Bugarsku, a u novembru 2022. za Rumuniju.

Komisija i zemlje članice ocijenile su sada da su obe zemlje “ispunile svoje obveze utvrđene u okviru CVM-a u vreme njihovog pristupanja Uniji.

Taj posebni nadzor stavljao je te dve države u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale pa su neretko bile smatrane drugorazrednim članicama. 

Taj nadzorni mehanizam više je puta korišten kao argument da ne budu primljene u Šengenski prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola na prostoru EU-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()