Brojke koje mnogo govore: Srbija privukla 15,9 milijardi evra direktnih stranih investicija

Mali je podsetio da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto, a u februaru ove godine od 5,9 odsto

26.04.2024. 15:20
  • Podeli:
srbija, srpska ekonomija, uspešna ekonomija, strelice, strelica, grafikon, rast - shutterstock-657049da40c48.webp Foto: Shutterstock

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je na sastanku sa investitorima iz Sjedinjenih Američkih Država da je Srbija od 2020. godine kumulativno privukla 15,9 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Mali je istakao da je to ostvareno u godinama krize, kada je evropska ekonomija bila na klackalici recesije i kada su se posle pandemije smenjivale energetska kriza, poremećaji u lancu snabdevanja i ratni sukobi u Ukrajini i Gazi, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Ministar je ukazao da Srbija ne pravi razliku između domaćih i stranih investitora i poručio američkim investitorima da se nada da će u Srbiji pronaći projekte i prilike za ulaganja.

Mali je podsetio da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto, a u februaru ove godine od 5,9 odsto, dodajući da je taj rast bio baziran na izvozu i investicijama i da zvanični statistički podaci pokazuju da svaka privredna grana beleži rast.

Srpski ministar finansija je rekao i da se očekuje da Srbija realizacijom projekata "Srbija 2027" i "Ekspo" postane najveće gradilište u Evropi, jer će ukupne investicije u svim sektorima iznositi oko 18 milijardi evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()